Kleinere kans op beroerte of hartaanval door hormoonvervangingstherapie ?

123-HST-horm-txt-menop-03-017.jpg

nieuws Hormoonvervangende therapie om de symptomen van de overgang te onderdrukken verkleint de kans op een hartaanval of beroerte. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek dat werd voorgesteld op het jaarcongres van de American College of Cardiology.

De Amerikaanse onderzoekers analyseerden de gegevens van meer dan 4.200 vrouwen die in veertien jaar tijd (tussen 1998 en 2012) het ziekenhuis bezochten voor een CT-scan om de hoeveelheid verkalking in bloedvaten rond het hart te meten. Ongeveer 40% van de onderzochte vrouwen gebruikte hormoonvervangingstherapie ten tijde van hun CT-scan, zij werden vergeleken met de vrouwen die geen hormonen gebruikten.

Vrouwen die hormoonvervangingstherapie gebruikten hadden een kleinere kans op overlijden (30% minder kans), een grotere kans (+ 20 %) op geen aderverkalking op de CT-scan (20 % meer kans) en een kleinere kans (- 36 %) veel aderverkalking op de CT-scan.
Indien dit zou kloppen, dan is dit opmerkelijk nieuws omdat over het algemeen juist tegenovergestelde effecten van deze behandeling bekend zijn: hormoonvervangende behandeling zou namelijk het risico op een hartaanval of beroerte licht verhogen.

Volgens de onderzoekers is hun onderzoeksopzet echter niet geschikt om te stellen dat hormoonvervangingstherapie de kans op overlijden (aan bijvoorbeeld een hartaanval) verkleint. Daarvoor is meer onderzoek nodig, onder meer om te bepalen welke vrouwen misschien geen gunstige effecten, of zelfs schadelijke effecten kunnen krijgen.


Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram