Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Bedank mensen wat vaker, je wordt er gelukkig van

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Of je het nu zegt met “thanks” of “merci”: dankbaar zijn is goed voor je mentale gezondheid. Dat toont een nieuwe studie aan, gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad Psychological Science.

Onderzoeker Amit Kumar, verbonden aan de universiteit van Texas, en zijn team voerden een experiment uit met een groep vrijwilligers. Ze lieten mensen een brief naar iemand sturen waarin ze hun dankbaarheid uitten. Voor de brieven in de bus gingen, werd aan de schrijvers van dienst gevraagd hoe ze zich voelden en hoe de ontvanger volgens hen zou reageren. In een volgende fase polsten de onderzoekers naar de werkelijke reacties van de ontvangers.

De vorsers merkten hierbij enkele opvallende zaken op. Zo waren de schrijvers na het neerpennen positiever ingesteld, waardoor hun stemming verbeterde. En aan de ontvangende kant? Zolang iemand oprecht vriendelijk is, komt zo’n brief vol gratitude goed binnen met als resultaat dat ook de ontvanger er gelukkiger van wordt.

Simpel, ware het niet dat de schrijvers dachten dat hun brieven raar zouden overkomen. De conclusie van het onderzoek is duidelijk: mensen onderschatten de kracht van dankbaarheid uiten en overschatten de mogelijk vreemde reacties van anderen. Dat weerhoudt hen vaak om effectief iemand te bedanken. Volgens Kumar moeten we nu niet weer massaal brieven gaan versturen. “De bredere boodschap hier is dat we onze medemens wat vaker mogen bedanken. Hoe je dat precies doet, maakt eigenlijk niet veel uit.”

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180905_03703681


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram