Tweetalige kinderen hebben beter geheugen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Kinderen die tweetalig worden opgevoed, hebben een beter werkgeheugen (noodzakelijk voor begrijpend lezen, hoofdrekenen enz.) dan eentalige kinderen. Dat schrijven onderzoekers van de University of Granada en de University of York in Toronto, Canada in het Journal of Experimental Child Psychology.
Zij bestudeerden een aantal kinderen tussen 5 en 7 jaar – een kritieke leeftijd voor het ontwikkelen van het korte termijn werkgeheugen. Tweetalige kinderen bleken in diverse proeven veel beter te scoren dan eentalige leeftijdsgenoten. Hoe complexer de proeven, hoe beter de resultaten.

Een tweede studie van de University of British Columbia and Université Paris Descartes in het tijdschrift Nature Communications komt tot het besluit dat kinderen die tweetalig worden opgevoed vanaf de leeftijd van 7 maanden al een onderscheid kunnen maken tussen de grammaticale structuren van verschillende talen (bv. Engels en Japans).

Journal of Experimental Child Psychology, 2013; 114 (2): 187 DOI: 10.1016/j.jecp.2012.09.002
Nature Communications, 2013; 4: 1490 DOI: 10.1038/ncomms2430
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram