Gebruik van geur stimuleert geheugen

123_rozen_geur_olie_aroma_2020.jpg

nieuws Reukzin is nauw verbonden met delen van de hersenen die te maken hebben met emotie en geheugen, waardoor aroma’s ons kunnen helpen om leerstof te herinneren. Strategisch gebruik maken van geuren tijdens het studeren zou dan ook een positief effect hebben op onder andere examenprestaties.

De link tussen reukzin en geheugen 

In 2007 liep al een studie waarbij wetenschappers een bepaalde geur verspreidden tijdens het studeren en tijdens de test die erop volgde, maar ook tijdens verschillende fasen van de slaap. Daaruit bleek dat deelnemers die de geur hadden geroken tijdens de diepe slaap beter scoorden dan wie de geur rook tijdens de REM-slaap. Tot nu toe werd dan ook verondersteld dat een opvolging van de slaap nodig was om op het juiste moment de geur te kunnen verstuiven, maar een nieuw onderzoek toont dat een geurassociatie ook buiten een labo vruchten afwerpt. 

Test met rozengeur 

Voor het recente onderzoek, dat in januari plaatsvond, verzamelden wetenschappers van de Universiteit van Freiburg 54 leerlingen uit het zesde leerjaar. Ze kregen de opdracht om thuis Engelse woordenschat te studeren, één week later kregen ze over de leerstof een toets.
De wetenschappers verdeelden 27 van de 54 leerlingen in vier experimentele groepen. De overige 27 leerlingen vormden de controlegroep. 

- Groep 1: Geen enkele blootstelling aan geur.
- Groep 2: Blootstelling aan de rozengeur tijdens het leren en tijdens de woordenschattoets.
- Groep 3: Blootstelling aan rozengeur tijdens het leren en op elke avond voor de test, maar niet tijdens de toets.
- Groep 4: Blootstelling aan rozengeur tijdens het leren, elke avond voor de toets én tijdens de toets.

Wat bleek? De leerlingen in groep 3 en 4 presteerden significant beter dan die in groep 1 en 2. Dat bewijst dat wie een associatie creëert tussen een bepaalde geur en leerstof, de leerstof sowieso makkelijker zal kunnen terughalen als diezelfde geur vrijkomt. Het is met andere woorden niet noodzakelijk om de slaap te monitoren. Sterker zelfs, de methode kan makkelijk thuis worden toegepast.

Lees ook: Beter geen geurkaarsen en huisparfums

Bronnen:
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.eurekalert.org

Lees ook: Plots en voorbijgaand geheugenverlies: kenmerken en oorzaken

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram