Pillen beter dan esthetische chirurgie

nieuws Mensen die naar een esthetisch chirurg stappen omdat ze zichzelf niet mooi vinden, zijn dikwijls beter af met een pilletje tegen een depressie of met psychotherapie. Dat zeggen Australische onderzoekers in een studie die werd voorgesteld op het congres van de Royal College of Psychiatrists in Londen. Heel wat mensen die zichzelf lelijk vinden lijden aan wat zij noemen een. 'dysmorfiesyndroom', ingebeelde lelijkheid. Een operatie zal hun probleem niet oplossen: de operatie zal zelden een succes blijken te zijn en ze zullen zich nog altijd even lelijk blijven vinden.
De onderzoekers volgden 84 patiënten die wachten op esthetische chirurgie. Bij de helft daarvan gebeurde dat om cosmetische redenen, bij de andere helft omwille van medische redenen (na een ongeval, een ziekte…). Bij de eerste groep zaten overwegend vrouwen. Bovendien scoorden ze veel hoger op een specifieke vragenlijst naar het dysmorfiesyndroom. Volgens de onderzoekers zouden esthetisch chirurgen patiënten een dergelijke vragenlijst moeten voorleggen voor ze besluiten om te opereren. De kans dat de patiënten tevreden zijn met de ingreep ligt immers vrij laag, zodat het probleem uiteindelijk niet wordt opgelost.
Volgens de onderzoekers kunnen SSRI-antidepressiva of een aangepaste psychotherapie in veel gevallen een operatie vermijden en zullen de patiënten zich beter in hun vel voelen. Het dysmorfiesyndroom zou namelijk verwantschap vertonen met obsessief-compulsieve stoornissen (waarbij mensen zich dwangmatig gedragen en bijvoorbeeld constant de handen willen wassen) waarbij de serotonine-afscheiding in de hersenen is verstoord.


Laatst bijgewerkt: juli 2001

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram