Nieuwe effectieve behandeling tegen oorsuizen

nieuws Een groep onderzoekers uit Maastricht, Leuven, Bristol en Cambridge heeft de effectiviteit aangetoond van een nieuwe behandeling tegen tinnitus (oorsuizen).

Tinnitus is de continue waarneming van een geluid zonder dat er een bron in de omgeving aanwezig is. Ongeveer vijftien procent van de bevolking heeft in meer of mindere mate last van tinnitus, en kampt onder andere met concentratie- en slaapstoornissen, angst, somberheid en extreme vermoeidheid. Soms is de hinder zo groot dat patiënten hun dagelijkse activiteiten niet meer kunnen uitvoeren. Helaas bestaat er geen behandeling die de tinnitus wegneemt of geneest.

Het onderzoek levert echter aanwijzingen dat cognitieve gedragstherapie tinnituspatiënten helpt beter te functioneren.
In de studie zijn 492 volwassen tinnituspatiënten gevolgd over een periode van twaalf maanden. Daarbij vergeleken onderzoekers de effectiviteit van een innovatief tinnitus-behandelprotocol met de gebruikelijke zorg in de rest van Nederland en in België.

De innovatieve trapsgewijze behandeling bestaat uit cognitieve gedragstherapie, die psychologische elementen enerzijds en elementen uit de audiologie anderzijds combineert. De therapie is gericht op het verminderen van negatieve gedachten en gevoelens ten aanzien van de tinnitusklachten, bijvoorbeeld door blootstellingstechnieken, beweging en ontspanningsoefeningen, en aandachtgerichte therapie. Dit wordt aangevuld met elementen uit de zogeheten ‘tinnitus retraining therapy’ (TRT), waarbij men kijkt naar de problemen op geluidsperceptieniveau. De behandeling gebeurt door een multidisciplinair team van audiologen, psychologen, spraak-, bewegings- en fysiotherapeuten en sociaal werkers.

De resultaten leveren overtuigend bewijs dat deze innovatieve gespecialiseerde trapsgewijze tinnituszorg effectiever is dan de gebruikelijke zorg. De algemene gezondheid van tinnituspatiënten is verbeterd en de ernst van de tinnitusklachten en ervaren belemmeringen in het dagelijks leven zijn verminderd na de therapie. Bovendien is de nieuwe behandeling effectiever in het verminderen van de algemene negatieve gemoedstoestand, dysfunctionele gedachten over tinnitus en tinnitus-gerelateerde vrees. De gespecialiseerde tinnitusbehandeling blijkt effectief voor zowel mildere vormen van tinnitus als ernstige tinnitusklachten. De onderzoekers pleiten daarom voor wijdverspreide invoering van het nieuwe behandelprotocol.

“Een van de opvallende bevindingen van deze studie is dat de kwaliteit van leven van de deelnemende patiënten er sterk is op vooruitgegaan, terwijl het tinnitusgeluid bij de meesten niet is verdwenen. Dit suggereert dat het niet zozeer het geluid zelf, maar wel de betekenis die aan het geluid wordt toegekend zorgt voor beperkingen in het dagelijkse leven,” aldus professor Johan Vlaeyen.

bron: The Lancet, 26 May 2012. Volume 379, Issue 9830, Pages 1951-1959

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram