Zitcultuur doorbreken: de uitdaging van de 21ste eeuw?

123-man-bureaustoel-zitten-tijd-stress-10-15.jpg

nieuws Bijna 9 uur. Dat is het aantal uur dat we gemiddeld per dag stilzitten. Wie te lang stilzit, loopt bijvoorbeeld meer risico op kanker.

Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) heeft hierover een aanbevelingsrapport opgesteld. Dat rapport moet de ingebakken zitcultuur helpen doorbreken. Het bevat onder meer de meest recente cijfergegevens, gezondheidsrisico’s van sedentair gedrag en aanbevelingen. Ook voorbeelden van strategieën uit het buitenland die lang stilzitten op school, op het werk, thuis en in de publieke omgeving beperken, komen erin aan bod.

Te lang zitten
In totaal zitten we gemiddeld 50 tot 85% van de dag stil, vooral op school en op het werk. Kinderen uit de lagere school zitten gemiddeld bijna 40% van de schooluren; middelbare schooljongeren ongeveer 50%. Vlaamse bedienden en kaderleden zitten ongeveer 70% van de werkuren neer.

Maar ook thuis in de vrije tijd wordt lang stilgezeten. Zowel bij kleuters, kinderen, jongeren als bij volwassenen vormt tijd voor computer- en televisieschermen, tablets en smartphones een groot aandeel van het sedentair gedrag. Opvallend is dat zo goed als alle Vlaamse jongeren in het weekend meer dan 2 uur per dag achter een beeldscherm zitten.


Laatst bijgewerkt: oktober 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram