Terug naar school: 5 tips om meer fruit te eten

123m-voeding-fruit-1-7.jpg

nieuws

Het is geen geheim dat heel wat kinderen niet voldoende fruit (twee of drie porties per dag) eten. Zeker op schooldagen blijkt dat een probleem te zijn.

 Vijf tips om meer fruit te eten

  1. Maak de ene dag bij het ontbijt een smoothie met vers fruit, meng de andere dag vers fruit onder de ontbijtgranen.
  2. Probeer je kinderen één keer per week een spannend stuk fruit mee te geven naar school of maak het klaar als dessert. Bijvoorbeeld fruitspiesjes of fruitpijlen. Voor die laatste kan je stukjes fruit (partjes appel, partjes peer, blokjes kiwi, blokjes meloen, druiven, aardbeien, plakjes banaan….) op een houten spiesje rijgen. Snijd twee driehoekjes van gekleurd karton en plak die zo tegen elkaar dat de scherpe punt van het spiesje precies tussen de driehoekjes past. Andere mogelijkheden: een fruitzwaard, figuurtjes gesneden uit ananas of appel….
  3. Pureer fruit of maak een vruchtenmoes (zonder suiker) en strijk daarmee een boterham, een pitabroodje, een wrap of een pannenkoek in. Vruchtenpuree of vruchtenmoes is ook prima voor fruitpizza: koop kant-en-klaar pizzadeeg, strijk het in met de puree of de moes, bak het en garneer met stukjes vers fruit. Een punt fruitpizza bevat veel minder suiker dan fruittaart en maakt de vriendjes op school zonder twijfel jaloers.
  4. Altijd welkom zijn fruitpralines: doop stukjes vers fruit in chocoladesaus en leg ze meteen in de koelkast. De saus zal opstijven. Prik de pralines op een prikker.
  5. Maak geregeld een voorraad appelchips om mee te geven naar school. Boor de klokhuizen van de appels en snijd de vruchten in plakken van 1 cm dik (niet schillen). Besprenkel de plakken aan weerszijden met citroensap tegen het verkleuren en strijk ze aan weerszijden in met vloeibare honing. Schik ze op een bakplaat (liefst bekleed met boterpapier) en laat ze zeker 8 uur drogen in een oven van 70°C. Keer ze om in de helft van de droogtijd (de oven beslist niet hoger zetten). Wanneer de appelschijven droog en taai aanvoelen, zijn ze klaar. 


Laatst bijgewerkt: augustus 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram