Gezonde voeding subsidiëren door taks op ongezonde voeding

Laatst bijgewerkt: oktober 2014

nieuws De (Nederlandse) Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) doet in een nieuw rapport 'Naar een voedingsbeleid' de aanbeveling om gezonde voeding te subsidiëren door een taks op ongezonde voeding in te voeren voor het bevorderen van duurzamer geproduceerd en gezonder voedsel. Net zoals loodhoudende benzine in het verleden een opslag kreeg die gebruikt werd om de prijs van loodvrije benzine te verlagen. Zo’n fonds kostte de overheid geen geld en bleek opmerkelijk effectief, schrijft de WRR.

De WRR pleit in het rapport verder voor een verschuiving van een landbouwbeleid naar een voedselbeleid. Er moet meer aandacht komen voor de ‘ecologische houdbaarheid’ (duurzaamheid, voedselzekerheid), volksgezondheid (waaronder ongezonde voeding en de risico’s van multiresistente bacteriën) en de ‘robuustheid van het voedselsysteem’ (de veerkracht van de voedselproductie bij al dan niet plotselinge veranderingen).

De WRR pleit ook voor een dubbel stoplichtensysteem voor voedingsmiddelen. Consumenten kunnen dan in één oogopslag zien of een product gezond is en of het duurzaam is geproduceerd. De twee aparte stoplichtsystemen kunnen met simpele symbolen betrouwbare informatie verschaffen. Het aantal logo’s en keurmerken is inmiddels zo groot dat de consument door de bomen het bos niet meer ziet. Soms is niet duidelijk waarop de claim is gebaseerd.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
Meest gelezen
volgopfacebook

volgopinstagram