Orgaandonatie en rijbewijs

Laatst bijgewerkt: juli 2022

nieuws In het Verenigd Koninkrijk moeten alle mensen die een rijbewijs aanvragen verplicht antwoorden op de vraag: "Wenst u uw organen af te staan in het geval u overlijdt ?" Door het antwoord op die vraag verplicht te maken, hoopt de regering het aantal personen dat geregistreerd is als donor zal toenemen. Momenteel heeft slechts 27 % van de Britten officieel zijn schriftelijke toestemming gegeven.
In de Verenigde Staten leidde een gelijkaardige maatregel in Illinois tot een stijging van het aantal donoren van 38 naar 60 %.

Ook in ons land heeft CD&V een wetsvoorstel ingediend dat het mogelijk moet maken dat iemand zich als orgaandonor kan laten registreren bij de rijbewijsaanvraag.
Iedere Belg is orgaandonor, tenzij hij zich daar uitdrukkelijk tegen verzet. In de praktijk vragen artsen bij het overlijden toestemming aan de familieleden. Via een uitdrukkelijke wilsbeschikking kan men voorkomen dat de familie voor die keuze wordt gesteld. Iets meer dan 120.000 mensen hebben zich op die manier laten registreren als orgaandonor.

Door zich als orgaandonor te laten registreren bij aanvraag van een rijbewijs hopen de initiatiefnemers dat dit het aantal donoren zal verhogen. Momenteel wachten in België meer dan 1.250 patiënten op een transplantatie.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram