Waarop moet je letten als je een nieuwe matras wil kopen?

In dit artikel
Waarop moet je letten als je een nieuwe matras wil kopen?

dossier

Een goede nachtrust is belangrijk voor je gezondheid. Wil je ’s nachts comfortabel liggen, dan heb je ondersteuning van een goede matras nodig. Een degelijke matras heeft de juiste hardheid en eigenschappen die passen bij je individuele behoeften.

Lees ook: Waarop letten bij aankoop van een bed?

Lees ook: 7 tips om snel in slaap te vallen

Verschillende soorten matrassen

123m_matras_bed_slaap_2022.jpg
Er zijn verschillende soorten matrassen met elk hun eigen voor- en nadelen. We geven een overzicht.

  • Koudschuimmatrassen: koudschuim of polyurethaanschuim is een goed ventilerend en zeer veerkrachtig materiaal dat geen kuilen vormt. Koudschuimmatrassen bieden veel steun en comfort en gaan lang mee. Ze voeren evenwel vocht niet goed af. Ook moet je letten op de densiteit: hoe hoger de densiteit, hoe beter het koudschuim.
  • Pocketveringmatrassen: in een pocketveringmatras zitten ijzeren of metalen veren in hoesjes verpakt, pockets genaamd. Dit soort matras is geschikt voor zwaardere mensen. Ze ventileert ook goed. Voor wie last heeft van huisstofmijt of stof, is het een minder goede keuze. Door af te wisselen in de dikte van de staaldraad, het aantal windingen en de hoogte van de veer, kan de fabrikant comfortzones aanbrengen in een pocketveringsmatras. Zo kan je bepaalde delen van het lichaam meer of minder ondersteunen.
  • Binnenveringmatras: dit is een goedkopere variant van de pocketveringmatras. De veren zijn niet verpakt in pockets, maar staan met elkaar in verbinding. Deze matras is een stuk goedkoper dan de pocketveringmatras, maar is ook minder comfortabel.
  • Polyethermatrassen: polyetherschuim is het ouderwetse schuimrubber. Een polyethermatras is goedkoop, maar biedt weinig veerkracht en comfort. Ze vormt snel kuilen en is bovendien niet duurzaam. 
  • Traagschuimmatrassen: een matras uit traagschuim of visco-elastich schuim reageert op de warmte van je lichaam. Deze matrassen zijn zeer comfortabel, omdat ze de vorm aannemen van je lichaam en zo de druk verdelen. 
  • Latexmatrassen: dit type matrassen is gemaakt uit latexrubber. Rubber is elastisch en heeft een sterke veerkracht, maar een slecht ademend en ventilerend vermogen. Daardoor is een latex matras erg warm en snel vochtig. Ook droogt latex snel uit, waardoor het harder wordt en niet erg lang meegaat.

Lees ook: Welke matrasdrager kiezen?

Welke matras is de beste?

Als je de stevigheid van je matras bepaalt, moet je rekening houden met je slaappositie. Zijslapers zijn het meest gebaat met een zachte tot mediumharde matras. Wie op zijn rug of zij slaapt, zal beter liggen op een mediumharde of harde matras. Als je verschillende houdingen aanneemt tijdens je slaap, kies je het best een mediumharde matras.

De dikte van de matras mag in geen geval kleiner zijn dan 12 cm, ongeacht de hardheid en samenstelling. Een schuim- of latexmatras heeft een ideale dikte van 16 à 18 cm, zodat de schouders erin kunnen zakken. Voor een verenmatras is de minimum dikte 20 cm. Je moet de dikte van een matras ook afstemmen op je lichaamsgewicht: hoe zwaarder je bent, hoe dikker de matras moet zijn.

Je lichaamsgewicht speelt ook een rol bij de hardheid van een matras. Voor lichte personen is een zachte of mediumharde matras voldoende. Zwaardere personen (meer dan 100 kg) moeten hun lichaam ondersteunen met hardere matrastypes. Personen groter dan 1,80 meter, moeten ten slotte goed letten op de afmetingen van de matras, zodat ze zich zeker comfortabel kunnen uitstrekken.

Lees ook: Wanneer moet je je matras vervangen?

Bronnen:
https://www.consumentenbond.nl
https://www.sleepfoundation.org
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram