Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

“Crocs dragen is niet gezond”

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Crocs, het rubberen schoeisel dat zelfs de sterren kan bekoren, mag dan wel comfortabel zitten, toch waarschuwen enkele toonaangevende dokters voor de mogelijke gevolgen. “De hiel zit niet goed vast in zo’n schoenen”, zegt dokter Megan Leahy. “Draag ze daarom nooit langer dan enkele uren per dag”.

Toen Scott Seamans, Lyndon “Duke” Hanson en George Boedecker Junior in 2002 voor het eerst op de proppen kwamen met de rubberen schoen met gaatjes, was Vlaanderen en de rest van de wereld meteen razend enthousiast. Nu, bijna veertien jaar later, sieren de kleurige schoenen nog altijd het straatbeeld én zelfs wereldsterren hebben een paartje in hun kleerkast staan.

Toch is lang niet iedereen enthousiast over het schoeisel. “Crocs elke dag dragen, is allesbehalve een goed idee”, zegt dokter en podoloog Megan Leahy van het llinois Bone and Joint Institute in Chicago. “De schoenen bieden de hiel weinig steun en houden hem ook niet vast. Als de hiel te los zit, hebben de tenen vaak de neiging om zich te gaan vastklampen. Dat kan leiden tot problemen met de nagels, ontstekingen van de spierpees en zelfs tot misvormde tenen en voeten.”

Comfortabel

Dokter Leahy haar uitspraken worden ondersteund door dokter Alex Kor, de voorzitter van de American Academy of Podiatric Sports Medicine. “Mijn patiënten klagen het vaakst over pijn in de hiel of enkel”, zegt Kor. “Meestal zijn dat mannen en vrouwen die vaak Crocs dragen omdat ze zo comfortabel zitten. Ik moet hen dan vertellen dat hun pijn het gevolg is van de rubberen schoenen die veel te los om de voet en zitten.”

Maar er zijn patiënten die baat hebben bij het dragen van de populaire schoenen. “Mensen, die lijden aan een extreme opeenhoping van vocht in de enkels of benen, worden vaak aangeraden om bijvoorbeeld Crocs te dragen. Maar zelfs die patiënten dragen de schoenen maar voor een bepaalde periode.”

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160604_02323642


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram