Anti-rookpil kan epilepsieaanval geven

nieuws Bupropion (merknaam Zybran®) wordt vandaag op grote schaal gebruikt om te stoppen met roken. Ongeveer 30% van de mensen die het produkt gebruiken, zouden er effectief in slagen om te stoppen met roken. Het produkt kan wel enkele onaangename bijwerkingen hebben, zoals een droge mond en slaapstoornissen. In Nederland zijn echter recent enkele meldingen gesignaleerd van epilepsieaanvallen na gebruik van dit geneesmiddel. Volgens het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (feb 2001, p. 277) ging het in 3 gevallen om mensen van wie bekend was dat ze epilepsie hadden, bij vier anderen bestond echter geen enkele aanduiding van een bestaande epilepsie.
Dat bupropion een risico op epilepsie inhoudt was bekend. Dat is trouwens de reden waarom het produkt nooit als anti-depressiemiddel op de markt is gebracht. Het huidige anti-rookmiddel bevat daarom een lagere dosering dan het oorspronkelijke geneesmiddel. Bovendien gaat het om een pil met een speciaal omhulsel waardoor de actieve stof vertraagd vrijkomt. Het vermoeden bestaat dat de patiënten die een epilepsieaanval kregen de pil hebben kapotgebeten in plaats van in hun geheel te hebben doorgeslikt. Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zegt dan ook dat men bij het gebruik van bupropion niet mag kauwen op de pil, maar ze moet doorslikken.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram