Genieten van gezonde dingen

nieuws Van 7 tot 13 april organiseert de Nederlandse Public Health Federatie (NPHF) voor de vijfde keer een Nationale Week van de Gezondheid. ‘Genieten van gezonde dingen’ is daarbij het motto. Door meer te genieten - ook van eenvoudige en simpele dingen - draagt u bij aan uw gezondheid.
Uit een enquête die in opdracht van de de NPHF werd uitgevoerd blijkt dat 93 procent van de Nederlanders vindt dat genieten een positieve invloed heeft op de gezondheid.
Drie op de vijf Nederlanders vinden dat je lekkerder in je vel zit door op je gezondheid te letten. Een kwart van de Nederlanders (24%) let op de gezondheid om zo lang mogelijk gezond te kunnen blijven. Opvallend hierbij is dat vooral de 65-plussers aangeven dat ze meer op hun gezondheid letten om zo lang mogelijk gezond te blijven. Zolang mogelijk gezond blijven is voor hen belangrijker dan lekker in hun vel zitten (35%). De belangrijkste dingen die Nederlanders doen om gezond te leven, zijn het leven met regelmaat, sporten of bewegen en het eten van gezonde producten.

Ruim de helft (54%) van de Nederlanders die zeggen gezond te leven, doet aan sport of beweegt voor hun gezondheid. Vrouwen doen meer om gezonder te leven. Ze antwoorden vaker goed te slapen voor hun gezondheid (71% versus 58% van de mannen), ze eten vaker gezonde producten (69% versus 47%) en ze letten beter op een 'goede hygiëne' (56% versus 42%).
Om te kijken hoe gezond leven ook makkelijker (of aantrekkelijker) kan worden voor mensen die hier niet zo mee bezig zijn, is gekeken naar wat Nederlanders in het algemeen leuk vinden in het leven. Nederlanders genieten het meest van familie en vrienden (32%). Seks komt met vijftien procent op een tweede plaats, daarna komt muziek (12%). Van de Nederlanders vindt 93 procent dat genieten altijd een positieve invloed heeft op de gezondheid. Bijna zeven op de tien Nederlanders (68%) vinden het makkelijk om gezond gedrag en genieten te combineren. Toch worden mensen ook wel eens belemmerd in hun streven naar genieten. Meestal ligt de oorzaak hiervan in een gebrek aan tijd (51%), maar dikwijls heeft dit ook te maken met een gebrek aan geld (47%).
Is er dan ook een combinatie mogelijk van gezondheid en genieten? Ja. Bij de term gezond genieten wordt spontaan het meest gedacht aan beweging of sport (22%) en gezond eten en drinken (21%). Lekker maar toch verantwoord eten scoort tien procent. Wel lijken vrouwen meer van gezonde dingen te kunnen genieten dan mannen. Zij denken bij de term 'gezond genieten' vaker aan gezonde producten eten (28% versus 16%), veel buiten zijn (36% versus 16%) en goed slapen (45% versus 31%).
Vooral het bezig zijn in de natuur wordt door veel Nederlanders gezien als een goede combinatie van genieten en gezondheid (48%). Veertig procent van de Nederlanders ziet sport en bewegen als een manier om gezondheid en genieten met elkaar te verbinden. Eveneens vier op de tien Nederlanders (40%) zijn van mening dat gezondheid en genieten wordt gecombineerd in het contact dat ze hebben met vrienden en familie.
www.weekvandegezondheid.nl


Laatst bijgewerkt: april 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram