Pil beschermt tegen eierstokkanker

nieuws Vrouwen die langer dan 10 jaar de anticonceptiepil slikken, hebben bijna 50% minder kans op eierstokkanker dan vrouwen die de pil één jaar of korter slikken. Van 100.000 vrouwen die de pil gedurende één jaar of minder innamen, kregen er 28 eierstokkanker. Bij de 100.000 vrouwen die minstens tien jaar lang de pil namen, kregen er slechts 15 eierstokkanker.
Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Newcastle in het British Journal of Cancer.

De verlaagde kans op eierstokkanker moet wel afgewogen worden tegen het risico op borstkanker, wat hoger is bij vrouwen die de pil slikken. Als 100.000 vrouwen 10 jaar lang de pil slikken, zullen er 50 extra gevallen van borstkanker zijn en 12 gevallen van eierstokkanker minder, zo blijkt uit de studie. In België zijn er 350 gevallen per jaar. Het voordeel van de pil lijkt vooral belangrijk bij vrouwen bij wie eierstokkanker in de familie voorkomt.

Ook het krijgen van een baby verkleint de kans op eierstokkanker. Hoe meer kinderen een vrouw kreeg, des te hoger de bescherming. Vrouwen die minstens één kind krijgen, hebben 29% minder kans op de ziekte dan vrouwen zonder kinderen (24 per 100.000 in vergelijking met 34 per 100.000). Een moeder met vier kinderen heeft zelfs 38% minder kans.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram