Te veel dioxines in eieren van eigen kippen

nieuws Er zitten in scharreleieren van eigen kippen meer dioxines dan goed is voor de mens. Dat zegt het wetenschappelijk comité van het federaal Voedselagentschap.

Volgens het agentschap krijgt 50 procent van de bevolking dagelijks meer dioxines en dioxine-achtige pcb's binnen dan goed is voor de gezondheid. Bij mensen die kiezen voor scharreleieren van particuliere kippenhouderijen loopt dat percentage op tot 70 procent. Dat is pas ontnuchterend, want algemeen werd het omgekeerde aangenomen.

Het gehalte aan dioxines in eieren van eigen kippen is beduidend hoger dan in eieren van kippen van legbatterijen én van kippen met vrije loop op professionele bedrijven. Het Voedselagentschap heeft geen echte verklaring voor dat grote verschil.

De voeding van de kippen speelt waarschijnlijk een rol. Dioxines in de bodem en in organismen die in de bodem leven, zoals aardwormen, hebben de neiging om zich via de voeding van de kip in eieren te concentreren. Het verbranden van hout en afval in de tuin kan ook een verklaring zijn. Ten slotte meent het comité dat de grote oppervlakte waarop de particuliere kippen naar eten zoeken een rol speelt.

Als zij goed gespoeld zijn, zijn groenten niet gevaarlijk voor de inname van dioxines. Dioxines staan wel op het menu van wie vette vis, vetrijke zuivelproducten en scharreleieren van particuliere kippenhouderijen eet, zegt het agentschap.

,,Eet niet overdreven veel van deze producten, zeker niet als je ook nog veel producten van dierlijke oorsprong eet. Een evenwichtige voeding'', benadrukt het Federaal Voedselagentschap.

Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram