Ouders hebben te weinig EHBO-kennis

123-wonde-vinger-ehbo-170_07.jpg

nieuws Ouders hebben te weinig EHBO-kennis

Kinderen kunnen thuis beter geen ongeluk krijgen. De meeste ouders weten namelijk niet hoe zij eerste hulp moeten bieden. Dit terwijl de eerste minuten cruciaal zijn bij een (ernstig) ongeluk, zeker bij jonge kinderen. Dat bleek uit een onderzoek in Nederland van iedereenEHBO.nl. Ook de kennis van Belgen over het toepassen van eerste hulp bij ongevallen is ondermaats, zo bleek vorig jaar uit een onderzoek van Touring en het Rode Kruis. Slechts 14 procent van de Belgen weet welke stappen ze moeten volgen en slechts 13 procent kan hartmassage toepassen. Ruim een derde van de ondervraagden kende het internationale noodnummer 112 niet.

Wie snel kan optreden na een ongeval, voorkomt vaak erger. Eerste hulp verlenen is makkelijker dan u denkt want met kleine, eenvoudige handelingen kunt u al veel doen. Een brandwonde afkoelen onder de kraan, een bloeding onder controle houden met een drukverband...

EHBO-opleidingen zijn er voor iedereen
In ons land bieden onder meer het Rode Kruis en het Vlaamse Kruis diverse EHBO-opleidingen. Voor alle leeftijden en alle doelgroepen is er zeker een opleiding die perfect inspeelt op de concrete noden. Er zijn opleidingen voor (groot)ouders, kinderen en jongeren, leerkrachten, leiders van jeugdbewegingen, sportclubs, bedrijven enzovoorts.

In zo’n opleiding eerste hulp leert u hoe u verschillende letsels en aandoeningen verzorgt. Van een kleine schaafwonde tot een ernstige bloeding, van een breuk tot een brandwonde. Ook vergiftigingen en hoofd- en wervelletsels komen aan bod, en de aanpak van een hartaanval of een beroerte. Bovendien leer je reanimeren. Wie geen volledige cursus kan volgen, zijn er kortere initiatie- of themalessen. Er zijn ook cursussen reanimatie waarin u mond-op-mondbeademing en hartmassage leert. Als u in het verleden een EHBO-cursus hebt gevolgd, is het misschien tijd voor een korte opfrissingscursus.

Meer info:
www.rodekruis.be/NL/Activiteiten/Opleidingen/Opleidingen.htm
www.opfrissingehbo.be/EHBO.php


Laatst bijgewerkt: december 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram