Koemelk verkleint kans op eczeem bij kind

123m-voeding-melk-yoghurt-11-9.jpg

nieuws Als borstvoedende moeders vooral vlees van herkauwers en zuivelproducten nuttigen, zoals koemelk, geitenkaas en rund- en lamsvlees, verkleinen zij de kans dat hun kind eczeem of een allergie krijgt in de eerste twee levensjaren van het kind. Dit komt door de vetzuren vacceenzuren en rumenzuren die in deze producten zitten. Vooral biologische zuivelproducten zijn rijk aan deze vetzuren. Dit blijkt uit onderzoek aan de Universiteit Maastricht.

Deze herkauwersvetzuren komen via de voeding van de zwangere terecht bij het ongeboren kind, en via de moedermelk bij de zuigeling. In een eerdere studie lieten de onderzoekers van de Universiteit Maastricht zien dat de gehaltes van deze vetzuren in de moedermelk hoger zijn naarmate de moeder meer zuivelproducten eet, en vooral als deze van biologische oorsprong zijn. Maar ook bij moeders die geen melkproducten of vlees gebruiken worden nog kleine hoeveelheden van deze vetzuren in de moedermelk gevonden, wat er op wijst dat deze ook mondjesmaat door de moeder zelf worden geproduceerd.
Het was al bekend dat omega-3 vetzuren (de visvetzuren) in moedermelk een beschermend effect hebben tegen het ontstaan van eczeem bij jonge kinderen.


Laatst bijgewerkt: juni 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram