Dé eczeempatiënt bestaat niet

123-eczeem-hand-11-18.png

nieuws

Onderzoekers van het UMC Utrecht hebben vier verschillende types eczeem geïdentificeerd. Deze resultaten laten zien dat eczeem niet één ziekte is maar een aandoening is met een diverse biologische achtergrond. Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of Allergy and Clinical Immunology.

In het bloed van 193 volwassenen met een matige tot ernstige vorm van constitutioneel eczeem (ook atopische dermatitis genoemd) (en in 30 gezonde controles) werden 147 biomarkers, totaal IgE en 130 allergeen-specifieke IgE’s gemeten. Hieruit bleek dat in het bloed van patiënten met eczeem een duidelijke bewijs was voor de aanwezigheid van ontsteking. Op basis van het onderzoek werden er vier specifieke clusters van patiënten geïdentificeerd.

De vier clusters vertegenwoordigen onderliggende types met unieke biologische kenmerken én geven een inzicht in het ontstaansproces van de ziekte. Wanneer deze resultaten worden bevestigd in een studie, kan deze ontdekking bijdragen aan een behandeling op maat van eczeem.

Eczeem wordt vaak behandeld met basiszalven, lichttherapie en ontstekingsremmers. Een medicamenteuze behandeling op maat van eczeem met de biological dipilumab is in maart 2017 goedgekeurd in de Verenigde Staten en ook in Europa loopt een registratietraject. Het middel werkt goed bij het grootste deel van de patiënten, maar bij een kleiner deel heeft het nauwelijks of geen effect. 

Laatst bijgewerkt: november 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram