Te weinig vezels in smoothies en sap

Laatst bijgewerkt: maart 2021

nieuws Smoothies of gepureerde fruitdrankjes zijn in. Meestal gaat het om gepureerd fruit waaraan water of fruitsap en gecrusht ijs is toegevoegd. Het kan ook gaan om een mix van zuivelproducten (melk, yoghurt...) en geperste of gepureerde vruchten. Als we de reclame mogen geloven, dan zijn die smoothies het ideale alternatief voor wie niet zo graag fruit uit. Volgens de fabricanten zouden ze ‘gezonder’ zijn dan gewoon fruitsap omdat ze naast het sap ook vruchtvezels bevatten. Dat klopt echter niet altijd: sommige fruistsappen bevatten meer vezelfs dan sommige kant-en-klare fruitdrankjes. De hoeveelheid vezels in die smoothies is hoe dan ook echter miniem: zo bevat een Chiquite Smoothie aardbei-banaan (250 ml) bijvoorbeeld nauwelijks 0,75 gram vezels, tegenover meer dan 10 g en meer in dezelfde hoeveelheid vers fruit. Andere smoothies bevatten dan weer 2,5 g, maar nog altijd veel minder dan dezelfde hoeveelheid vers fruit. Hoe meer het fruit wordt gemixt, hoe meer vezels en voedingsstoffen er verloren gaan.

In Engeland waarschuwt de Dental Health Foundation ook voor de mogelijke schade aan het gebit: door het zeer hoge suiker- en zuurgehalte betekenen ze een agressie voor de tanden. Idealiter zou je voor (en niet na!) elke smoothie de tanden moeten poetsen als een vorm van preventieve bescherming. Poets je ze erna, dan kan het tandemail beschadigd worden.
Vervangen de smoothies geen fruit, ze kunnen wel een goede aanvulling zijn.
Beschikt u over een blender, dan kan u ze ook gemakkelijk zelf maken en naar hartelust experimenteren met de ingrediënten. Reken ongeveer 250 g fruit per portie.
- Gebruik rijp fruit.
- Gebruik zachte fruitsoorten, zoals banaan, mango, aardbei, framboos, perzik, kiwi, bramen... Banaan zorgt voor een romige samenstelling.
- Mix de vruchten niet te lang
- Voeg geen extra suiker toe. Gebruik eventueel ahornsiroop of honing.
- Naar eigen smaak kan je er meer of minder vruchtensap aan toevoegen. Gebruik bij voorkeur zelf geperst sap. Appelsap en ananassap zijn ideale sapjes om smoothies mee aan te lengen.
- Een volle, romige smoothie maak je met (soja)yoghurt of melk.
- Stop enkele verpulverde ijsblokjes mee in de blender voor een verfrissende smoothie.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram