Koffie voorkomt fysieke kantoorklachten

Laatst bijgewerkt: december 2019

nieuws Wetenschappers uit Oslo hebben mogelijk goed nieuws voor fervente koffiedrinkers. Een kop koffie kan typische kantoorklachten, zoals pijn aan de schouders, nek, onderarmen en polsen, doen verminderen. Tot deze conclusie kwamen onderzoekers van de Norway's National Institute of Occupational Health en Oslo University. Zij deden een studie bij 48 vrijwilligers om na te gaan op welke verschillende manieren mensen met of zonder chronische pijn verschillende kantoortaken ervaren.

In de studie moesten de deelnemers 90 minuten lang een aantal nepcomputertaken, die erom bekend staan dat ze pijn in de schouders, nek, onderarmen en polsen veroorzaken, uitvoeren om kantoorwerk na te bootsen. Voor het experiment van start ging, mochten deelnemers zelf kiezen of ze eerst nog een kopje koffie dronken of niet. De wetenschappers wilden op die manier vermijden dat er een aantal ongewenste effecten van cafeïnetekort, zoals verminderde alertheid, slaperigheid en vermoeidheid, zouden optreden en de resultaten negatief zouden beïnvloeden.

Koffiedrinkers minder pijn

Wanneer de onderzoekers na de experimenten hun data analyseerden, merkten ze op dat 19 mensen die voor de test een koffie hadden genomen, minder pijn rapporteerden tijdens de kantoortaken dan de overige 29 mensen die geen koffie hadden gedronken. Koffiedrinkers gaven bijvoorbeeld een schouder- en nekpijn aan van 41 (op 100), terwijl niet-koffiedrinkers dezelfde pijn een 55 gaven. Op alle gebieden bleken de koffiedrinkers minder pijn te ervaren dan diegenen die geen koffie hadden gedronken, ongeacht of de proefpersonen last hadden van chronische pijn of niet.

Lees ook:


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram