Mag ik tijdens de werkuren naar de dokter gaan?

Laatst bijgewerkt: november 2012

nieuws Het antwoord op deze vraag verschilt naargelang de reden van het doktersbezoek. Iris Tolpe, manager Legal Department, Information and Knowhow bij Securex, geeft tekst en uitleg In principe moet de werknemer afspraken voor een controle, een onderzoek of een medische behandeling buiten de werkuren vastleggen. Indien dat om praktische redenen niet mogelijk is, zal hij voor de niet gewerkte uren geen loon ontvangen. Hij is immers niet arbeidsongeschikt, maar gaat louter op controle. Het maakt hier niet uit of het om een verplichte controle gaat of om een door de werknemer gewenste afspraak.

Gewaarborgd loon

Het doktersattest dat de werkgever als bewijs kan vragen, bevestigt enkel dat de werknemer gewettigd afwezig was, maar geeft geen recht op loon. Wens je toch loon te ontvangen voor de gemiste arbeidsuren, zal je een halve dag vakantie moeten opnemen.

Indien een werknemer tijdens de arbeidsuren ziek wordt en zijn werk niet meer kan verderzetten, heeft hij recht op gewaarborgd loon voor de niet gewerkte uren. Het doktersattest dat hij achteraf aan de werkgever overhandigt, bevestigt de arbeidsongeschiktheid. Weet dat de overhandiging van het doktersattest geen wettelijke verplichting is, maar de meeste werkgevers hebben deze verplichting wel opgenomen in het arbeidsreglement of in een cao. Ook op eenvoudig verzoek van de werkgever moet je een doktersattest bezorgen.

Lees ook:


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram