Geen schrik voor oorwormen
nieuws
Ondanks zijn naam kruipt de oorworm niet in de oren. Het is een totaal ongevaarlijk beestje. Ze bijten of knijpen niet en richten binnenshuis ook geen schade aan.
Oorwormen zijn kastanjebruine kevers met een slank afgeplat lichaam met een tangvormig aanhangsel aan het achterlijf. De oorwormen zijn ongeveer 1 tot 2 cm lang en zijn vooral in de nacht actief. Overdag schuilen ze onder stenen, bloembakken en andere plaatsen waar vochtig en rottend materiaal aanwezig is. Ze voeden zich met dood plantenmateriaal, kleinere insecten, larven en slakken. Wanneer ze in grote aantallen voorkomen, kunnen ze zich ook voeden met bloemen, groenten of fruit.
Tijdens de zomermaanden kan men oorwormen binnenshuis terugvinden. Vooral wanneer het buiten erg droog is, zullen ze binnen op zoek gaan naar vochtige plaatsen. Binnen zullen ze echter geen schade aanrichten en snel sterven van uitdroging en honger.
Oorwormen zijn volkomen onschadelijk voor de mens. Integendeel, ze ruimen rottend organisch materiaal op en eten kleine insecten, zoals bladluizen, mijten, rupsen,…. In een normale droge, lichte of verwarmde plaats houden ze het niet lang uit. Een goede ventilatie, wat opruimen en het bestrijden van het vochtprobleem voorkomt oorwormen.
Het komt vaak voor dat oorwormen woningen, caravans, tenten, e.d. binnendringen, vooral als het buiten erg droog is. Zij zoeken dan naar plaatsen die de voor hen noodzakelijke vochtigheid hebben. Een goede wering van oorwormen bestaat uit het dichten van spleten en kieren in de buitenmuur en het afsluiten van ventilatieopeningen met een deugdelijk rooster of met fijnmazig gaas. Vooral composthopen en ander organisch materiaal in de directe omgeving van de woning dienen te worden opgeruimd. Wanneer men veel overlast ondervindt van oorwormen kan men het beste trachten deze insecten weg te vangen en elders te deponeren of ze te doden met bv. kokend water. Dit wegvangen kan b.v. geschieden door 's avonds vochtige doeken, dweilen of dubbelgevouwen jute zakken uit te leggen. Ook kan men omgekeerde bloempotten uitzetten, die losjes zijn gevuld met niet al te veel vochtige houtwol, stro of hooi. onder de rand van de bloempot legt men een steentje of stokje om de insecten de gelegenheid te geven in de potten te kruipen.
Een behandeling van de omgeving waar deze insecten zich schuilhouden met insecticiden moet beslist worden afgeraden. De zich overdag schuilhoudende oorwormen bereikt men niet of nauwelijks, terwijl een dergelijke behandeling wel allerlei andere insecten en vogels kan doden. Dit betekent dat ook de natuurlijke vijanden van de oorwormen gedood worden en de bestrijding dus een averechtse werking heeft.