8 producten waarvan je niet wist dat je ze mag invriezen

Laatst bijgewerkt: maart 2022
123-h-diepvries-05-211.jpg

nieuws Je diepvries is niet alleen de perfecte habitat voor roomijs, ijsblokjes, groente, brood en vlees.
Het is ook de ideale plek om het leven van tal van andere producten of restjes te verlengen.
Deze acht horen daar zeker bij. 

1. Verse kruiden
De ideale manier om verse kruiden in te vriezen is om ze te mengen met olijfolie of gesmolten boter en ze daarna over een ijsblokjesvorm te verdelen. Zo kan je hun levensduur 6 tot 9 maanden rekken. De bevroren blokjes kan je dan gemakkelijk laten smelten in een saus of een pasta. 
Kruiden met grote bladeren of met een intense smaak, zoals bijvoorbeeld basilicum en rozemarijn, hak je beter fijn voor ze in de diepvries gaan.  

2. Druiven zonder pit
Bevroren druiven smaken zoet en fruitig en zijn ideaal om een zomerse cocktail of mocktail te pimpen. Of om te blenden in een smoothie of shake. 
Druiven zonder pit zijn ongeveer een jaar houdbaar in de diepvries.

3. Avocado
Heb je (te) veel avocado’s die tegelijk rijp zijn? In de diepvries kan je ze gerust nog 4 tot 6 maanden stockeren. Ofwel door ze te pureren met een vleugje citroensap en in een ijsblokjesvorm te doen. Ofwel door partjes avocado (zonder pit en pel) met wat citroensap in te smeren, naast elkaar te laten invriezen op een siliconenmat en daarna luchtdicht te verpakken in een plastiekzak die je in de diepvries opbergt. Het citroensap zorgt ervoor dat ze niet bruin verkleuren. 

4. Boter
Ongezouten boter kan je een 5-tal maanden in de diepvries bewaren, gezouten boter zelfs tot 9 maanden. Het invriezen is superhandig als je een overschotje hebt dat je niet kunt verwerken voor de houdbaarheidsdatum. De ontdooide boter zal wel ietwat inboeten aan smaak.

5. Korst van een Parmezaanse kaas
De korst van een stuk Parmezaanse kaas is heel hard, maar perfect eetbaar. Een stukje (bevroren) korst geeft een heerlijke umami-smaak aan een soep of bouillon en aan slow cooking sauzen. Tijdens het traag garen wordt zo'n harde korst helemaal zacht en smeuïg. 

6. Bloem
Als bloem of meel te lang in je kast blijft staan, komen er kleine beestjes in, zeker in de zomer. Bloem- en meelsoorten die je niet courant gebruikt, kan je dus maar beter in de diepvries opslaan. Belangrijk is wel dat ze helemaal luchtdicht verpakt worden zodat ze geen geurtjes opnemen. 

7. Instant gist
Als de verpakking ongeopend is, kan een pakje instant gist of actieve droge gist het gerust twee jaar uitzingen in de diepvries. Ook geopend blijft het zeker nog een paar maanden goed nadat het is ingevroren. Je hoeft de gist daarna ook niet te ontdooien voor gebruik. 

8. Eiwit
Voor bepaalde gerechten heb je enkel eigeel nodig. Wat doe je dan met het eiwit als je niet meteen van plan bent om een meringue, een zoete of hartige mousse, of een pavlova te maken? Goed luchtdicht verpakt in de diepvries blijft eiwit ongeveer een jaar houdbaar. 

Bron
www.greatist.com


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram