Voeding na gastroplastie

In dit artikel
Voeding na gastroplastie

dossier Gastroplastie is een operatie waarbij een deel van de maag werd verwijderd.
Bij gastroplastie is de ingenomen voedselhoeveelheid sterkt beperkt. Hierdoor is het mogelijk dat er voedseltekorten ontstaan. Vooral de hoeveelheid in te nemen eiwitten wordt dikwijls met veel moeite bereikt. Dit probleem is vooral uitgesproken in de eerste maanden na de gastroplastie. Deze heelkundige ingreep leidt inderdaad frequent tot een intolerantie voor rood vlees en voor zuivelprodukten.
Door de verminderde voedselinname en de intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen zijn mineralen en vitaminetekorten dikwijls niet te vermijden. Tekorten van ijzer, vitamine B12, foliumzuur en calcium zijn dan ook beschreven geweest na een gastroplastie. Supplementen van deze vitamines en mineralen zijn dan ook aangewezen na een gastroplastie.

Lees ook: Aanbevelingen voor mineralen en sporenelementen

Lees ook: Aanbevelingen voor eiwitten

Voedingsrichtlijnen

Na een gastroplastie dient de voeding aangepast te worden op verschillende vlakken :
• textuur en consistentie
• volume van vaste en vloeibare voedingsmiddelen
• frequentie en lengte van maaltijden
• intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen
• malabsorptie

Textuur en consistentie : na de operatie zal eerst een vloeibare voeding worden ingenomen, gevolgd door gemalen of gemakkelijk kauwbaar voedsel. Ongeveer 3 maanden na de ingreep kan terug overgeschakeld worden naar een normale voeding.

Volume van ingenomen voeding : patiënten moeten leren om te stoppen met eten vooraleer ze een verzadigd gevoel hebben. Bij bepaalde personen zal dat gevoel nooit optreden. Wel hebben zij dan last van pijn in de bovenbuik of meestal gaat de pijn slechts weg na 30 tot 60 minuten of na braken. Het is dan aan de patiënten om te leren hoeveel zij mogen eten alvorens zij pijn zullen ontwikkelen. Wel is het mogelijk dat in de loop van de maanden de patiënt in staat is om grotere hoeveelheden voedsel in te nemen. Vocht dient ook ingenomen te worden tussen en niet tijdens de maaltijden. In het begin dient traag gedronken te worden (1 kop over 30 min) en niet meer binnen het uur voor de maaltijd.

Frequentie en lengte van de maaltijd : de patiënt eet best kleine hoeveelheden voedsel en drinkt langzaam. Voor elke maaltijd dient 30 minuten uitgetrokken te worden. Drie tot zes kleine maaltijden worden ook beter verdragen dan twee tot drie grote.

Voedselintolerantie : bepaalde voedingsmiddelen worden na een gastroplastie minder goed verdragen, zodat ze gemakkelijker misselijkheid, diarree, braken, maagpijn en dergelijke veroorzaken. Meestal gaat het hier om vezel, suiker en vetrijke voedingsmiddelen. Ook voedingsmiddelen die moeilijk te kauwen zijn vallen hieronder. In de volgende tabel vinden we enkele voedingsmiddelen die gastroplastie-patiënten frequent slecht verdragen. Wel dienen we te beseffen dat dit een relatief begrip is, vermits voedselintoleranties sterk kunnen variëren van één persoon tot een ander.

 Tabel Voedingsmiddelen die slecht  verdragen worden bij gastroplastie

Vlees :  hamburger; taai vlees
Zetmeel :
volgranen brood, popcorn, zemelen
Vet : gebakken gerechten Fruit : gedroogd fruit, kokosnoot, vruchtevlees (sinaasappel, pompelmoes)
Groenten : rauwe en vezelrijke groenten (selder, erwten, kolen) Varia : gashoudende dranken, noten, zaden, pickels, voedsel op smaak gebracht met specerijen.
Zoetigheden : snoep, desserten, confituur, gesuikerde dranken    


Lees ook: Voedingsaanpassingen na obesitaschirurgie


Laatst bijgewerkt: maart 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram