Voor jou gelezen op De Standaard

’s Werelds heetste chilipeper doet man op spoed belanden

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Een man die deelnam aan een chilipeper-eetwedstrijd, moest wegens ‘donderslaghoofdpijn’ naar de spoedafdeling van een nabijgelegen ziekenhuis.

In een zopas in het British Medical Journal gepubliceerd artikel beschrijven onderzoekers het merkwaardige verhaal van een man zich in 2016 op de spoeddienst van een ziekenhuis in de staat New York aanbood. Enkele dagen nadat hij deelgenomen had aan een chilipeper-eetwedstrijd, kreeg hij te kampen met ‘donderslaghoofdpijn’. Dat is een vorm van hoofdpijn die als een donderslag bij heldere hemel opkomt, en in enkele seconden al zijn absolute (en erg pijnlijke) piek bereikt.

Meteen na de wedstrijd kreeg de man last van zogenaamde ‘dry heaves’, braakneigingen zonder effectief over te geven. Dat is op zich niet zo abnormaal wanneer iemand een Carolina reaper oppeuzelt, officieel de heetste chilipeper ter wereld. Maar de dagen nadien ging het van kwaad naar erger. Toen hij na aanhoudende nekpijn ook ondraaglijke hoofdpijn kreeg, trok hij naar het ziekenhuis.

Voor het eerst
Een CT-scan wees uit dat verschillende slagaders in de hersenen ernstig vernauwd bleken. Omkeerbare vaatvernauwing in de hersenen (‘Reversible cerebral vasoconstriction syndrome’) luidde de diagnose. Het was voor het eerst dat die diagnose gesteld werd na het eten van een hete peper. In het verleden associeerden artsen alleen hartaanvallen met cayennepeper.

Onderzoekers raden voorlopig niet aan om géén California reaper meer te eten, ‘maar we willen wel waarschuwen voor mogelijke bijwerkingen, en we raden aan om onmiddellijk medische hulp in te roepen bij bepaalde zorgwekkende symptomen’.

Vijf weken later was de man overigens volledig verlost van alle symptomen. Zijn identiteit werd niet prijsgegeven om privacyredenen.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20180410_03455569


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram