Meer diabetes in warm klimaat?

123-zon-licht-lucht-03-17.jpg

nieuws Naarmate de gemiddelde buitentemperatuur hoger is, krijgen meer mensen diabetes. Elke temperatuurstijging van 1 °C leidt tot meer dan 100.000 nieuwe gevallen van diabetes, alleen al in de VS. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers in het blad BMJ Open Diabetes Research & Care.
De gemiddelde temperatuur op aarde stijgt, en het aantal nieuwe diabetespatiënten per jaar ook. Dat is geen toeval: een hogere temperatuur gaat samen met meer diabetes.

De studie baseert zich op een onderzoek onder diabetespatiënten in de VS. De wetenschappers keken per jaar hoeveel nieuwe diabetespatiënten er in elke Amerikaanse staat bijkwamen. Met behulp van statistische technieken gingen ze vervolgens na of er een verband was tussen het aantal nieuwe diabetespatiënten en de gemiddelde buitentemperatuur in die staat.

In warme jaren komen er meer nieuwe gevallen van diabetes bij dan in koele jaren. Dat komt voor een deel omdat het aantal mensen met obesitas in warme jaren toeneemt en obesitas vergroot de kans op diabetes. Maar los daarvan brengt een hogere temperatuur op zich ook het aantal gevallen van diabetes omhoog.
Een vergelijkbare analyse op wereldniveau in 190 landen komt tot een gelijkaardig besluit. Ook daar zien we een samenhang met de gemiddelde temperatuur: hoe hoger de temperatuur in een land, hoe meer mensen met verhoogde bloedsuikerwaarden.

Bruin vet
De onderzoekers vermoeden dat dat te maken heeft met het bruin vet. Andere onderzoekers hebben ontdekt dat mensen met diabetes vooruit gaan als ze enkele dagen worden blootgesteld aan milde kou. Mogelijk wordt hun bruin vet dan actiever om warmte te produceren. Het idee is dat die organen vervolgens, om zelf aan energie te komen, suiker uit bloed opnemen, zodat de bloedsuikerwaarde daalt.

Volgens de onderzoekers moeten we ons dan ook voorbereiden op een verdere stijging van het aantal mensen met diabetes. Elke temperatuurstijging van 1 graad Celsius leidt volgens onze berekeningen tot meer dan 100.000 nieuwe gevallen van diabetes, alleen al in de VS.

Laatst bijgewerkt: april 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram