Gezond eten belangrijke rol bij voorkomen diabetes type 2

123-senior-gez-voed-groentebsaap-07-15.jpg

nieuws Het aantal mensen met diabetes type 2 stijgt. Gezond eten speelt een belangrijke rol bij het voorkómen van deze chronische ziekte, zo blijkt uit eerder gedane onderzoeken. Een Europees onderzoek laat nu zien dat het eten van groente en volkoren graanproducten kan bijdragen aan een lager risico op diabetes type 2, zo meldt het Nederlandse Voedingscentrum.
Het onderzoek werd gehouden in 8 Europese landen: Denemarken,

Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje, Zweden en Engeland. De onderzoekers zochten naar de verbanden tussen voeding- en leefgewoonten en het ontstaan van chronische ziekten. Tijdens dit onderzoek kregen meer dan 10.000 personen diabetes type 2.

Wanneer de onderzoekers vergeleken wat de deelnemers aten en drinken, bleek dat personen die de meeste vezels binnenkregen (meer dan 26 gram per dag) een 18% lager risico hadden om diabetes type 2 te krijgen, dan mensen die minder dan 19 gram vezel per dag binnenkregen.

Dit verschil bleek voor een groot deel te verklaren door het verschil in gewicht tussen personen met én zonder diabetes type 2. Je loopt meer risico op het krijgen van diabetes type 2 als je te zwaar bent. Daarnaast zijn mensen die meer vezels eten over het algemeen minder zwaar. Het eten van voldoende vezels kan dus bijdragen aan een gezonder gewicht en daarmee het risico op diabetes type 2 verkleinen.

Het laagste risico op diabetes type 2 werd gevonden bij mensen die de meeste vezels uit volkoren graanproducten (19% lager risico) of groenten 16% lager risico) aten. Denk bij volkoren graanproducten bijvoorbeeld aan volkorenbrood, volkorenpasta of zilvervliesrijst. Het eten van vezels uit fruit bleek geen verband te houden met diabetes type 2.

Laatst bijgewerkt: juli 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram