Diabetes beter geregeld dankzij korte wandeling na het eten

123-wandelen-schoen-fitn-170_10.jpg

nieuws Het is algemeen bekend dat lichaamsbeweging bij type 2 diabetes een gunstige uitwerking heeft op de bloedglucose. In een recente studie stelden wetenschappers uit Nieuw-Zeeland vast dat het effect iets groter is wanneer men na iedere maaltijd 10 minuutjes gaat wandelen in plaats van een dagelijkse wandeling van een half uur.

Voor de studie werden 41 volwassenen van gemiddeld 60 jaar, die minstens 10 jaar type 2 diabetes hadden, verdeeld over twee groepen. Groep 1 wandelde gedurende 14 dagen 30 minuten per dag en groep 2 wandelde gedurende dezelfde periode na iedere maaltijd 10 minuten, dus 3 keer per dag. Na een rustperiode van 30 dagen werden de rollen omgekeerd. De bloedsuikerspiegels van de deelnemers werden nauwkeurig opgevolgd.

Uit de resultaten bleek dat meteen na het eten een korte wandeling maken, ten opzichte van een half uurtje wandelen los van de maaltijden, een gunstiger effect had op de bloedsuikerspiegel. Na iedere maaltijd lag de bloedsuikerspiegel gemiddeld 12% lager en na het avondmaal bleek het effect het grootst: een gemiddelde daling van 22%. De studie was te beperkt om aan te tonen wat dit betekent voor de nood aan medicatie of het voorkomen van complicaties. Voldoende bewegen blijft eens te meer de belangrijkste boodschap.


Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram