Lampen tegen winterdepressie getest: goedkoop is duurkoop

nieuws De kwaliteit van lichttherapielampen varieert sterk. Dat concludeert de Nederlandse Consumentenbond na een vergelijkend onderzoek. Lichttherapie is een effectieve behandeling tegen winterdepressie die makkelijk thuis kan worden uitgevoerd.

De Consumentenbond vergeleek acht lichttherapielampen en komt tot de conclusie dat de Goodlite Litebook Elite als beste en meest energiezuinige lamp uit de test komt. De Philips EnergieLight HF 3319 en de Philips goLITE BLU HF 3320 scoren ook goed. Deze drie lampen geven voldoende licht op een afstand van vijftig centimeter

Bij een aantal lampen bleek de hoeveelheid lux beduidend lager uit te vallen dan de fabrikant belooft. De Caremaxx Lite Pad geeft 3200 lux in plaats van de 5000 die de fabrikant voorspiegelt. En de Innosol Aurora geeft geen 10.000 lux, maar haalt slechts 3500 lux. 10.000 lux op het netvlies gedurende 45 minuten per dag is de ideale therapie, zo blijkt uit onderzoek.

In Nederland zouden zo’n 450.000 mensen gebukt gaan onder een winterdepressie. Als de dagen gaan korten zakt de stemming en neemt de behoefte aan slapen en eten toe. Somberheid, gewichtstoename, vermoeidheid en prikkelbaarheid zijn het gevolg. Wie bij de eerste klachten driekwartier per dag voor een speciale lamp gaat zitten en er voor zorgt dat het licht op het netvlies komt, kan de winterdepressie de baas worden. Dat geldt althans voor zeventig tot tachtig procent van de patiënten.

Gebrek aan daglicht is de oorzaak van een winterdepressie.
Voorwaarde voor een effectieve behandeling is dat het licht op het netvlies valt. Het is dan ook belangrijk dat de lamp op de juiste manier wordt gebruikt.

Licht lijkt onschuldig, maar er kunnen wel degelijk bijwerkingen optreden. Zo wordt gewaarschuwd voor oogschade als de lamp in combinatie met antidepressiva wordt gebruikt. En ook bij patiënten met een bipolaire stoornis kan lichttherapie verkeerd uitpakken. Bovendien wordt afgeraden de lamp ’s avonds te gebruiken, omdat het licht de aanmaak van het slaaphormoon stopt en dus slaapritme kan verstoren.

Lees ook: Winterdepressie: oorzaken, symptomen en remedies


Laatst bijgewerkt: februari 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram