Depressie rukt op

nieuws Depressie wordt vanaf 2.000 de ziekte die Europa na hart- en vaatziekten het meest zal kosten. Dat is althans de conclusie van een grote Europese studie.

In België zou ruim 12% van de bevolking in mindere of meerdere mate geconfronteerd worden met een depressie. Daarmee scoort België zeer goed, in vergelijking met Spanje (15,9%), Nederland (16,5%), Engeland (22%) en Frankrijk (22,4%). Alleen Duitsland doet beter met 11,2%. Het Europees gemiddelde ligt op 17%.

Vrouwen hebben beduidend meer (ernstige) depressies dan mannen, maar die hebben dan weer meer alcoholproblemen.

Er is sprake van depressie als een patiënt tenminste twee weken geen plezier of interesse meer heeft in dagelijkse bezigheden. Soms is er gewichtsverlies of komt iemand juist aan. De patiënt is doodmoe, heeft nauwelijks energie, slaapt niet of heel slecht of heeft juist heel veel behoefte aan slaap.

Opvallende vaststelling was dat nauwelijks een op drie mensen die lijden aan een depressie hiervoor de hulp van een arts of andere deskundige inroepen. Velen denken dat het wel vanzelf zal overgaan, of hebben weinig vertrouwen in de (klassieke) geneeskunde.

Dat laatste blijkt trouwens niet helemaal ten onrechte te zijn. Volgens de Belgische prof. Mendlewicz (ULB), één van de auteurs van de studie, wordt de ziekte door veel artsen schromelijk onderschat en vaak verkeerd behandeld. In de meeste landen worden nog steeds vooral kalmeermiddelen voorgeschreven, wat geen enkele zin heeft en de problemen nog kan verergeren. Aangepaste psychotherapie en de nieuwe generatie van antidepressiva (de zogeheten SSRI’s) worden volgens Mendlewicz nog veel te weinig gebruikt.


Laatst bijgewerkt:

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram