Kijkoperaties ook veilig bij darmkanker

Kopie van Kopie van endosc-no-darm.jpg

nieuws Kankergezwellen in de dikke darm kunnen veilig worden verwijderd met behulp van een kijkoperatie.
Het toepassen van deze techniek bij goedaardige aandoeningen, zoals galblaasstenen of blindedarmontsteking, leidt tot afname van ziektedagen en een sneller herstel. Chirurgen vreesden echter dat met deze ingreep een grotere kans zou kunnen bestaan op het terugkeren van de tumor.
Maar volgens onderzoek aan het Erasmusziekenhuis in Rotterdam bij meer dan 1.200 patiënten in 29 ziekenhuizen, verspreid over zeven Europese landen, blijkt dat de ingreep wel degelijk veilig is. De helft van de patiënten onderging een kijkoperatie bij het verwijderen van de dikke darmkanker, de andere helft werd op de normale manier geopereerd.

De onderzoekers stelden vast dat een kijkoperatie langer duurde dan een gewone operatie, maar dat de patiënten minder bloed verloren, sneller herstelden en minder pijnstillers nodig hadden. De onderzoekers vonden geen verschil in het optreden van sterfte na een van beide operaties. Ook verschilden de tumoren die in beide groepen werden verwijderd niet in ernst of grootte.

bron: Erasmus MC, 21 juni 2005

Laatst bijgewerkt: februari 2021
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram