‘Vergeet dementie, onthou mens’

nieuws Het eenzijdig negatieve beeld over dementie dat in onze samenleving overheerst, leidt tot laattijdige of verkeerde diagnose, gemiste zorg en isolement. Het heersende taboe bemoeilijkt de deelname van mensen met dementie aan het sociale leven en isoleert niet alleen de persoon met dementie, maar ook zijn naasten. Het contact tussen een persoon met dementie, zijn naasten en de lokale gemeenschap dreigt dan te verwateren.
De campagne “Vergeet dementie, onthou mens” wil de beeldvorming over dementie veranderen door het gebruik van destigmatiserende counterframes.
Woonzorgcentra, thuiszorgorganisaties, gemeenten, verenigingen, iedereen die de boodschap “Vergeet dementie, onthou mens” mee wil uitdragen kan vanaf vandaag terecht op www.onthoumens.be of www.vergeetdementie.be.

Het platform bevat informatie, een catalogus van hulpmiddelen, materialen en ideeën voor wie zelf aan de slag gaat om een website, folder, affiche, artikel, enz. te maken (of te herwerken) over dementie. Het Expertisecentrum Dementie, de Vlaamse Alzheimerliga, de Koning Boudewijnstichting, de Vlaamse Ouderenraad, de Vereniging voor Steden en Gemeenten en de Vereniging van Vlaamse Provincies hebben dit mee mogelijk gemaakt.

Op de website staat ook een fotodatabank met foto’s van mensen met dementie zoals ze zijn, in hun dagdagelijkse omgeving, in relatie met mensen rondom hen, … De foto’s vermijden stereotypen en plaatsen de mens centraal. Alle foto’s mogen gratis gebruikt worden.

Het campagneplatform is een begin. Vanaf volgend jaar worden organisaties die werken rond dementie, de lokale en provinciale overheden, de woonzorgorganisaties, de socio-culturele verenigingen, enz. uitgenodigd om een engagementsverklaring te ondertekenen voor een meer genuanceerde beeldvorming over dementie. Bij het charter zal voor elk type organisatie of vereniging een stappenplan horen: concrete tips of stappen om het engagement of de principes uit het charter te verwezenlijken.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram