Beter geen parkiet in de keuken

nieuws Wat de parkiet betreft: hij heeft een hekel aan de bak- en braadluchtjes.
Wan uzelf betreft: uw papegaai of parkiet kan de zogenaamde papegaaienziekte (psittacose) hebben, een infectie die veroorzaakt wordt door een bacterie en die kan overgedragen worden op de mens en luchtweginfecties en zelfs een longontsteking kan veroorzaken. De symptomen bij de mens kunnen variëren van lichte verkoudheidsverschijnselen tot hoge koorts, met koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn in de nek en rug.

De ziekte kan worden overgebracht door het inademen van stof van uitwerpselen of veren. De besmetting wordt vooral verspreid bij het schoonmaken van de kooi. Overigens kunnen ook andere vogels, zoals bv. duiven en pluimvee, besmet zijn en de ziekte overdragen.
Volgens een recent advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (WVA) komt de papegaaienziekte steeds meer voor. Jaarlijks zouden in Nederland een 1000-tal mensen besmet worden, waarvan ruim 300 een longontsteking krijgen.

Vooral mensen die veel in contact komen met vogels (bv. dierenwinkels, mensen die in de pluimveesector werken, enz.) lopen een risico, maar de ziekte kan ook voorkomen bij mensen die vogels als huisdier houden. Volgens schattingen van de WVA zouden zowat 20% van de parkieten en papegaaien besmet zijn. Besmette vogels vertonen niet altijd ziekteverschijnselen.
Papegaaienziekte is zeer goed te behandelen met antibiotica, als er maar op tijd ingegrepen wordt. Vaak wordt de ziekte echter niet tijdig herkend.

Zwangere vrouwen vormen een risicogroep waarbij een besmetting tot complicaties voor de vrucht zou kunnen leiden. Ook bij mensen met een verminderde immuniteit zou de ziekte ernstiger gevolgen kunnen hebben.

Indien u een vogel als huisdier wilt houden, wordt aangeraden om deze preventief door een dierenarts te laten testen op papegaaienziekte.


Laatst bijgewerkt: maart 2022
Gaat je kind gezond de winter tegemoet? Gaat je kind gezond de winter tegemoet?
Vibovit

Ben jij ook vaak bezorgd over de hoeveelheid vitamines en voedingsstoffen die je kind binnen krijgt ? Fysieke en mentale groei vraagt veel energie. Er is een makkelijke manier om te voorzien in die behoefte.

Ontdek het hier

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram