8 dagelijkse gewoontes die maximum 1 minuut duren en je gezondheid boosten

dossier Werken aan je gezondheid hoeft niet altijd moeilijk, saai of inspannend te zijn. In één minuut kan je soms al heel veel bereiken!
Probeer eens te starten met deze acht goede gewoontes. 

Drink voldoende water

De gezondheidsaanbevelingen zijn om dagelijks anderhalve liter of zes grote glazen (plat of bruisend) water drinken. Veel mensen vergeten het of vinden het een opgave. Heb je er ook moeite mee om zo’n hoeveelheid naar binnen te kappen, drink dan een extra kop koffie of thee zonder suiker, of bouillon of soep met zo weinig mogelijk zout. 
Als je elke dag af en toe een minuutje de tijd neemt om een glas water in te schenken en uit te drinken, kom je gemakkelijk aan de hoeveelheid die je lichaam nodig heeft. 

Eet elke dag omega-3-vetten

Het hoeft niet altijd kaas of vlees te zijn bij de boterham. Haring, zalm, makreel, sardines, forel of tonijn (al dan niet uit blik) zijn ideaal als lunch, zowel bij brood als in een slaatje. En het vraagt niet meer dan een minuut werk om ze uit de verpakking of het blikje te halen.
Geen zin in vis bij de lunch of het avondmaal? Eet dan een handje noten of een eitje, dat zijn eveneens goede bronnen van omega-3.  

Eet een stuk groente als tussendoortje

123-h-tomaat-rauw-snack-03-19.jpg
Er zijn heel wat mensen die de aanbevolen hoeveelheid groente per dag niet halen. 300 gram lijkt op het eerste gezicht misschien veel, maar heb je er al eens aan gedacht om een- of tweemaal per dag een stuk groente als tussendoortje te eten? Grijp naar een wortel, hap in een tomaat of snoep van lekkere radijsjes. Het duurt maar een minuutje en je gezondheid vaart er wel bij.
Als je daarnaast nog voldoende groente op je bord en tussen je boterhammen legt, of als je dagelijks soep of een groentesapje drinkt, is het een fluitje van een cent om 300 gram groente per dag naar binnen te werken. 

Loop regelmatig eens rond

Een Vlaamse volwassen man zit gemiddeld 8,7 uur per dag, de slaapuren niet meegerekend. De gemiddelde Vlaamse vrouw scoort ietsje beter, maar is toch nog altijd 8,1 uur aan stoel (of sofa) gekluisterd. Bij 65-plussers wordt het nog erger.
En bij mensen onder de 65 is dat vooral werktijd want Vlamingen met een ‘zittende job’ brengen maar liefst 70 % van hun werkuren op de bureaustoel of in de auto door. Volgens onderzoek via zitmeters nemen ze gemiddeld slechts vier keer per dag de tijd om de benen even te strekken.
Wie een ‘kantoorbaan’ heeft of veel uren in de auto/vrachtwagen doorbrengt, en we zijn helaas met velen die in deze categorie thuishoren, doet er goed aan om elk half uur een minuut rond te lopen en de benen te strekken. Dat is al voldoende om je bloedsomloop goed op gang te houden. 

Train je spieren

f123-h-plank-workout-03-19.jpg
Een goede work-out die in één minuut tijd al heel veel resultaat oplevert, is ‘de plank’. Niet de strijkplank, maar de oefening waarmee je je tonus een goede onderhoudsbeurt geeft. Het ziet er vrij eenvoudig uit, maar je traint er bijna al je lichaamsspieren mee.

Adem een paar keer diep en bewust

We worden allemaal wel eens overspoeld door stress of emoties. Zelfs wie niet geconfronteerd wordt met ernstige problemen rond gezondheid, relatie of kinderen, kan gebukt gaan onder de dagdagelijkse kleine zorgen of bekommernissen die gerelateerd zijn aan werk of familie. 
Als je dagelijks een paar keer een bewuste adempauze neemt, heeft dat een positieve invloed op je stressniveau. Zet je gedachten op nul en neem een minuut de tijd om diep en rustig te ademen. 

Maak voldoende tijd voor een gemeende kus of een knuffel

123-h-knuffel-hug-03-19.jpg
Bij elk affectief huidcontact maakt ons lichaam oxytocine vrij, dat is een hormoon dat zorgt voor een gevoel van geluk, tevredenheid en verbondenheid. 
Een vriendschappelijke kus of knuffel duurt zelfs maar een paar seconden en het is eveneens een prima remedie om stress te helpen verminderen. Heb je geen partner of kind om te kussen, of à la limite geen huisdier dat je kunt knuffelen, maak er dan de gewoonte van om je goede vriend(inn)en een stevige ‘hug’ te geven. Of laat je regelmatig eens masseren, dat geeft ook een oxytocine boost.

Poets je tanden een uur na het avondeten

Sluit je laatste maaltijd af met het poetsen van je tanden als een ritueel. Het duurt maar een minuut en het is het signaal voor je lichaam dat er vanaf dat moment voor de rest van de avond niet meer wordt gesnackt of gesnoept. 
Het is wel belangrijk dat je na het eten een uur wacht vooraleer je je tandenborstel bovenhaalt. Zuren in de voeding tasten het tandglazuur aan en als je ze meteen gaat poetsen wordt de inwerking van het zuur nog versterkt. Drink na het avondmaal wat water om die zuren weg te spoelen, dat geldt trouwens voor elke maaltijd. 

Bronnen
www.gezondheidsnet.nl
www.gezondleven.be

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram