Word je zieker van COVID als je astma hebt?

123-h-astma-covid-inhal-03-21.jpg

nieuws

Voor mensen met een chronische longaandoening is een pandemie die het gemunt heeft op de longen en de luchtwegen sowieso al extra beangstigend. Zeker nadat ook de Wereldgezondheidsorganisatie hen, evenals ouderen en diabetici, als risicogroep bestempelde. 
Veel astmalijders maken zich dan ook zorgen over wat de eventuele gevolgen zouden zijn van een besmetting met het coronavirus: lopen zij een groter risico op ernstige verwikkelingen of is hun overlijdenskans ten gevolge van COVID-19 groter omdat ze problemen hebben met hun luchtwegen?

Nieuw onderzoek door het George Institute for Global Health in Australië brengt aan het licht dat ze zich daarover geen al te grote zorgen hoeven te maken. Na een analyse van 57 verschillende studies die in totaal zo’n 580.000 personen volgden, kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat het percentage besmette personen met astma niet hoger ligt dan het percentage niet-besmette personen met astma. Respectievelijk iets meer dan 7 en 8 % om precies te zijn. Meer zelfs, bij astmapatiënten zouden er volgens deze bevindingen zelfs 14 % minder COVID-19 besmettingen zijn dan bij de algemene bevolking en een kleiner percentage zou nood hebben aan hospitalisatie ten gevolge van COVID-19. Het risico op sterven ten gevolge van COVID-19 was gelijk voor beide groepen: wie astmalijder is, heeft hetzelfde risico op overlijden ten gevolge van COVID-19 als wie geen astmalijder is.
Deze studie werd in februari gepubliceerd in Journal of Asthma.   

Vorig jaar in mei maakte ook UZ Gent al melding van een dergelijk onderzoek. Zij concluderen dat onderzoek van verschillende groepen erop lijkt te wijzen dat patiënten met astma, die onder controle is door gebruik van inhalatiecorticosteroïden (zogenoemde ‘puffers’), geen verhoogd risico lopen op (een ernstig verloop van) COVID-19.

Lees ook: Lopen astmapatiënten meer risico op covid-19?

De reden waarom astmapatiënten geen hoger risico lopen op COVID-19, was na dit onderzoek niet duidelijk. Een mogelijke verklaring is dat de behandeling van astma het moeilijker maakt voor het coronavirus om de longen te bereiken. Mede-auteur van de studie Christine Jenkins formuleert het als volgt: “De chemische receptoren in de longen waaraan het virus zich bindt, zijn minder actief bij mensen met een specifiek type van astma. Sommige studies vermoeden dat het inhaleren van corticosteroïden, die vaak worden voorgeschreven aan astmapatiënten, de activiteit van die receptoren nog meer vermindert.”

Deze bevindingen zijn enigszins geruststellend, maar toch is er volgens de auteurs van deze studie verder onderzoek nodig om in kaart te brengen hoe het virus zich bij dergelijke patiënten gedraagt.

Bronnen

 https://www.webmd.com/lung/news/20210224/covid-no-more-deadly-for-people-with-asthma?fbclid=IwAR1awujtwrVryVoHtpyX7x3EjobaJqaI-3XD8aL_UWo_4D5YZBsOzgqzlLI
Geen verhoogd risico op COVID-19 voor patiënten met astma dat goed onder controle is — Universiteit Gent (ugent.be)

auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram