Lopen astmapatiënten meer risico op covid-19?

123-astma-puffer-cortic-05-17.jpg

nieuws Mensen met een chronische longaandoening zoals astma behoren tot de risicogroep, maar er is toch een belangrijke nuance. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken aan de universiteit van Gent.

Astma onder controle 

Astmapatiënten die puffers met inhalatiecorticosteroïden gebruiken en zo hun astma onder controle kunnen houden, lijken geen verhoogd risico te lopen. Dat is opmerkelijk, want corticosteroïden kunnen bij langdurig gebruik het immuunsysteem onderdrukken.

Test met longweefselstalen

De onderzoekers bekeken aan de hand van longweefselstalen de activiteit van het ACE2-gen, een indicator voor de ontvankelijkheid van covid-19. Wat bleek? Er was geen verschil in activiteit tussen gezonde mensen en astmapatiënten, en daarnaast maakte het ook niet uit of de patiënten al dan niet inhalatiecorticosteroïden gebruikten. 

Volgens professor Guy Brusselle is het wel belangrijk om de inhalatiecorticiosteroïden te blijven gebruiken: “Alle gegevens die we tot nu toe verzamelden wijzen in dezelfde richting: het gebruik van puffers met inhalatiecorticosteroïden voor de behandeling van astma, verhoogt het risico op COVID-19 niet. Gelukkig, want de puffers zijn onontbeerlijk voor de meeste astmapatiënten. Ze verminderen de klachten, onderdrukken de allergische ontsteking van de luchtwegen en ze vermijden dat de patiënt plotse aanvallen van astma vertoont. Het gebeurt geregeld dat patiënten zich zodanig goed voelen dat ze het gebruik niet meer nodig achten en de behandeling eenzijdig stopzetten, met een zware terugval als gevolg. Het is dus heel belangrijk dat patiënten hun behandeling ook tijdens deze pandemie blijven voortzetten.”

Bronnen: 
www.ugent.be
www.atsjournals.org

Lees ook: Welke klachten kunnen wijzen op astma?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juni 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram