Wereld COPD dag: Hoe kunt u weten of u een ‘chronisch obstructief longlijder’ bent?

Laatst bijgewerkt: november 2018
123h-COPD-long-inhal-ademprob-11-18.jpg

nieuws

COPD is de Engelse afkorting van chronisch obstructief longlijden. COPD is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij COPD vernauwen de luchtwegen steeds meer. Tegelijk wordt het longweefsel rond de luchtwegen afgebroken. Dat is een traag, maar onomkeerbaar proces.

Hoewel bepaalde mensen gevoeliger zijn dan andere, is langdurig en veel roken in 90 procent van de gevallen de oorzaak van COPD. Ook mensen die nooit gerookt hebben kunnen COPD krijgen door bijvoorbeeld meeroken, een erfelijke aandoening of fijn stof op het werk. 

Symptomen

COPD is een aandoening die heel geleidelijk, over meerdere jaren, ontstaat. In het begin heeft een COPD-patiënt geen of nagenoeg geen klachten. Net door het ontbreken van symptomen in het beginstadium van de ziekte, is het vroegtijdig opsporen van COPD moeilijk. Ongeveer de helft van mensen met COPD weet niet dat zij deze ziekte hebben.

Nochtans laat een vroegtijdige diagnose toe snel in te grijpen op de symptomen die een negatieve invloed hebben op de levenskwaliteit van de COPD patiënt. Bovendien moet een COPD-patiënt onmiddellijk stoppen met roken. Hoe langer hij/zij blijft roken, hoe erger de onomkeerbare schade wordt. 
De meest voorkomende klachten of symptomen zijn kortademigheid, hoesten en opgeven van slijmen. Daarnaast is er dikwijls angst, benauwdheid, piepende ademhaling. 

 • Kortademigheid
  Kortademigheid is een van de symptomen van COPD. Dit betekent dat u snel buiten adem bent. In het begin van de ziekte is dat vooral bij stevige lichamelijke inspanning, maar later kunnen de kleinste dingen u kortademig maken, zoals de trap oplopen of uzelf aankleden. 

 • Hoesten
  Hoesten, vooral ochtendhoest, komt vaak voor bij deze longaandoening, omdat er veel slijm in de luchtwegen wordt geproduceerd. Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam om het slijm weg te krijgen. De typische hoest bij beginnende COPD wordt door veel mensen ook wel een rokershoest genoemd. 

 • Slijmproductie
  Personen met COPD produceren veel meer slijm in de luchtwegen. Een gezonde luchtweg zorgt normaal voor een spontane verwijdering van deze slijmen. Bij COPD lukt dit minder goed en moet u vooral hoesten om de slijmen te verwijderen. Meestal zijn de slijmen helder wit of gelig. Gekleurde fluimen en bloed in de fluimen kan wijzen op infectie of andere aandoening en rapporteert u best aan de huisarts. 

 • Een piepende, zagende of brommende ademhaling bij het uitademen. 

 • Gewichtsverlies

 • Andere symptomen
  Een veel voorkomende klacht bij COPD is benauwd zijn of het continue gevoel te hebben van een tekort aan lucht. Heel wat patiënten klagen ook over vermoeidheid vooral na beperkte inspanningen. Daarnaast is er dikwijls angst en ongerustheid. 

Op de website van het Nederlandse Longfonds kunt u online een COPD-risicotest invullen die werd ontwikkeld door Maastricht Universiteit Medisch Centrum. 
https://www.longfonds.nl/over-longen/test-je-longen/copdrisicotest

Spirometrie

Indien u een van deze klachten hebt, en zeker wanneer u rookt, moet u uw huisarts raadplegen. Met een eenvoudige ademtest, een zogenaamde spirometrie, kan de diagnose snel en pijnloos bevestigd worden. Dit is een blaastest waarbij onderzocht wordt hoeveel lucht en hoe snel u maximaal kan uitademen. Bij COPD patiënten is dit minder dan normaal. 

Lees ook: Wat is COPD?

Bronnen
www.copdleuven.be/
www.inami.fgov.be/care/nl/doctors/promotion-quality/library/index.htm
www.goldcopd.org/wcd-home.html ;
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram