Een nieuwe operatie voor COPD

nieuws De Dienst Pneumologie van de UZ Leuven heeft een revolutionaire operatietechniek ontwikkeld om patiënten met COPD te behandelen. COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een chronische inflammatoire ziekte van de luchtwegen. De voornaamste oorzaak is het roken van sigaretten. De ziekte treft 5 à 10% van de bevolking boven de 50 jaar. Ze komt bijna evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. Het is de enige belangrijke doodsoorzaak waarvan de prevalentie nog toeneemt. In het eindstadium leidt COPD tot een uitgesproken vermindering van de levenskwaliteit en een belangrijke vermindering van de levensverwachting. Voor deze ziekte bestaat momenteel nog geen behandeling.
Revalidatietechnieken kunnen de levenskwaliteit van de COPD-patiënten weliswaar verbeteren, maar kunnen het progressief verlies van longfunctie niet afremmen. Ook zuurstoftherapie verhoogt de levenskwaliteit van patiënten, maar ook hiermee kan de progressie van de ziekte niet gestopt worden.
Longtransplantatie is een uitstekende behandeling, maar het is erg ingrijpend. Bovendien is het aantal longdonoren zeer beperkt.
Volumereductie-chirurgie is een heelkundige techniek die sinds het begin van de jaren ’90 opgang heeft gemaakt. Deze techniek komt erop neer dat een stuk van de long verwijderd wordt, zodat het volume van de long kleiner wordt en de luchtwegen meer plaats krijgen. Bij COPD worden de longen immers steeds groter. De uitzetbaarheid van de borstkas (thorax) waarin de longen zitten, is evenwel beperkter dan die van de longen. Op termijn ontstaat er dus een situatie waarbij de longen niet verder kunnen uitzetten. De luchthoudende holtes in de long blijven evenwel uitzetten, maar door de beperktheid van het thoraxvolume, drukt dit de luchtwegen dicht. Daardoor ontstaat ernstige vernauwing van de luchtwegen bij gevorderde COPD. Probleem met deze ingreep is de vrij hoge mortaliteit (±3%) en het feit dat slechts een beperkte groep patiënten (±30%) met de ingreep verbetert.
De Onderzoeksgroep COPD van de UZ Leuven heeft nu een techniek ontwikkeld waarbij het longvolume niet gereduceerd wordt, maar waarbij integendeel de thorax groter gemaakt wordt. Dit is een relatief eenvoudige ingreep, die geen mortaliteit geeft, en die bij een veel grotere groep van COPD-patiënten kan toegepast worden. Tot nu toe zijn er drie COPD-patiënten met deze nieuwe techniek behandeld. De eerste resultaten zijn meer dan hoopgevend.

Lees ook: COPD of 'rokerslong': chronische en langzaam progressieve longaandoening


Laatst bijgewerkt: juli 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram