Nieuwe naam en criteria voor Chronisch vermoeidheidssyndroom ?

Laatst bijgewerkt: oktober 2019
Fotol_vr-ouder-moe-bang-psych-menop-02-05.jpg

nieuws Een commissie van experts van het Amerikaanse Institute of Medicine (IOM) stelt voor het Myalgische encefalomyelitis / chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS) een andere naam te geven: Systemic Exertion Intolerance Disease (SEID) of systemische inspanningsintolerantie ziekte. De nieuwe naam past beter bij de kern van de ziekte: het feit dat elke vorm van inspanning een negatieve invloed heeft op het leven van een patiënt en het functioneren van diens orgaansystemen. Ook voor de diagnose van de ziekte moeten er nieuwe criteria komen.

Symptomen
Bij het stellen van de diagnose zijn er volgens de experts drie kernsymptomen:
• Minimaal zes maanden intense vermoeidheid en een verminderd dagelijks functioneren.
• Ten tweede verergeren de symptomen bij minimale fysieke, cognitieve en/of emotionele inspanning (‘post-exertional malaise’).
• Het derde symptoom is dat slaap geen herstellend en ‘verfrissend’ effect heeft.

Daarnaast zijn er twee aanvullende symptomen, waarvan er minimaal één aanwezig moet zijn.
• Cognitieve achteruitgang of problemen;
• Orthostatische intolerantie: symptomen verergeren zodra de patiënt gaat staan en verbeteren als de patiënt weer gaat liggen.

Fysiologische basis
Volgens de IOM gaat het om een ernstige en invaliderende aandoening. De nieuwe diagnosecriteria moeten artsen in staat stellen om een accurate diagnose te stellen en mensen met SEID een aangepaste behandeling te geven. Over de aard van die behandeling spreekt de IOM zich niet uit.

Het IOM constateert wel dat de ziekte vaak te laat wordt vastgesteld of niet ernstig wordt genomen of dat artsen vaak ten onrechte tot het besluit komen dat het om een psychologisch probleem zou gaan. Alhoewel er nog veel onzekerheid bestaat over de preciese oorzaken van SEID, kunnen de symptomen volgens de IOM bijvoorbeeld uitgelokt worden door bepaalde infecties, zoals het Epstein-Barr virus.


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram