Verhoogt te laag cholesterolgehalte de kans op een hersenbloeding?

123m-labo-tube-cholesterol-02-17.jpg

nieuws

Dat een te hoog cholesterolgehalte in het bloed slecht is voor onze gezondheid is alom bekend. Vooral te veel van het ‘slechte’ zogenoemde LDL-cholesterol kan leiden tot hart- en herseninfarcten. Volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in het vakblad Neurology is de kans op een hersenbloeding echter ook verhoogd bij een te laag cholesterolgehalte.

De studie volgde ruim 27.000 vrouwen van 45 jaar die gedurende 20 jaar werden opgevolgd. Bij aanvang werd onderande het LDL- en HDL-cholesterolgehalte en het vetgehalte (triglycleriden) in het bloed gemeten. Na 20 jaar hadden 137 vrouwen een hersenbloeding gekregen.

Uit de resultaten blijkt dat vrouwen met zeer weinig ‘slechte’ LDL-cholesterol (< 70 mg/dl) 2,17 keer meer kans hadden om een hersenbloeding te krijgen (0,8 %) dan vrouwen met hogere waarden (0,4 %). Ook een laag gehalte aan bloedvetten (< 75 mg/dl) bleek het risico te verdubbelen. Het totale cholesterolgehalte en goede cholesterol of HDL bleken geen invloed te hebben.

Of het om een oorzakelijk verband gaat, kon deze studie niet aantonen. De kans dat je als vrouw een hersenbloeding krijgt, blijft hoe dan ook bijzonder klein. Zelfs bij een verdubbeling van het risico is 0,8 procent nog altijd klein. Hoge cholesterolwaardes blijven hoe dan ook nog steeds vele malen gevaarlijker dan lage. Herseninfarcten, die een gevolg kunnen zijn van een te hoog cholesterolgehalte, komen vijf keer zo vaak voor als bloedingen.
Tot nu toe is er weinig of geen wetenschappelijk bewijs dat het cholesterolgehalte te laag kan worden of dat dit gevaarlijk is voor je gezondheid. Er is daarom geen waarde voor een te laag cholesterol. Een laag cholesterolgehalte is bijna altijd onschuldig. Meestal geldt daarom: hoe lager het cholesterol, hoe beter.

Welke cholesterolgehalten zijn normaal?
Welke waarde voor jou normaal is hangt af van je totale risico op een hart- of vaatziekte.
De cholesterolwaarde van het bloed wordt uitgedrukt in milligram per deciliter (mg/dl).
Internationaal en nationaal is men het eens over de aanbevolen cholesterolwaarden:

Totaal cholestererol < 190 mg/dl
LDL-cholesterol < 115 mg/dl
HDL-cholesterol > 40 mg/dl
triglyceriden < 180 mg/dl.

Bron
n.neurology.org/content/68/8/556
www.hartstichting.nl/risicofactoren/gids-cholesterol/cholesterolwaarden?tab=1


Laatst bijgewerkt: januari 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram