Meer borstkankerpatiënten kunnen zonder chemotherapie

123-vr-borstkanker-07-18.jpg

nieuws

Volgens een nieuw Amerikaans onderzoek hebben tot zeventig procent van de vrouwen met de meest voorkomende vorm van borstkanker geen chemotherapie meer nodig nadat de tumor is verwijderd. De onderzoekers testen bijna 10.000 vrouwen met niet-uitgezaaide hormoongevoelige, HER-2-negatieve borstkanker met een genetische test, de zogenaamde Oncotype DX, om te voorspellen of ze al dan niet chemotherapie nodig hadden. Bij alle vrouwen werd de tumor eerst chirurgisch verwijderd waarna het borstkankerweefsel onderzocht werd met de Oncotype DX-test. Deze test spoort de aanwezigheid van 21 verschillende genen op in het borstkankerweefsel. Uit eerdere studies is bekend dat een lage score (10 of lager) betekent dat vrouwen geen chemotherapie nodig hebben; bij een score van hoger dan 25 is dit wel het geval. De meeste vrouwen vallen echter in het interval 11 tot 25. 

De vrouwen met een laag-risico score kregen in deze studie alleen hormoontherapie en geen chemotherapie. Vrouwen met een hoog-risico score kregen zowel hormoon- als chemotherapie. En vrouwen met een gemiddeld-risico score werden in twee groepen verdeeld: de ene helft kreeg alleen hormoontherapie, de andere helft zowel hormoon- als chemotherapie. De vrouwen werden in totaal 9 jaar gevolgd. Uit dit onderzoek blijkt dat deze vrouwen, zeker in de leeftijdsklasse van 50 tot 75 jaar, geen baat hebben bij chemotherapie. Na 9 jaar waren terugkeer van de tumor, uitzaaiing van de tumor en algehele overleving van de vrouwen vergelijkbaar met die van vrouwen behandeld met alleen hormoontherapie. Voor vrouwen jonger dan 50 gaat dat op bij een score van 15 of lager.

Vrouwen met borstkanker die zich afvragen of zij in aanmerking komen voor gebruik van de Oncotype DX kunnen dit bespreken met hun oncoloog. Een nadeel van deze test, die ook in België beschikbaar is, is de kostprijs. De test kost tussen 2.000 en 3.000 euro en wordt niet terugbetaald door de ziekenfondsen. 

Bronnen:

www.nejm.org

doktermedia.nl


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
100 Jaar Stichting tegen Kanker 100 Jaar Stichting tegen Kanker
Stichting tegen Kanker

In 2024 viert Stichting tegen Kanker haar 100-jarig bestaan onder de Hoge Bescherming van Koningin Mathilde. Al van bij de start in 1924 was haar belangrijkste drijfveer: hoop omzetten in overwinning.

100 jaar strijd tegen kanker - Stichting tegen Kanker

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram