Mag je citrusfruit eten en drinken gedurende chemotherapie?

123-mineola-sinaasapp-fruit-07-19.png

nieuws

Ja, maar er zijn uitzonderingen. Je kunt sinaasappels, mandarijnen, citroenen en het sap van deze vruchten gewoon eten en drinken voor, tijdens en na de chemotherapie. Er is wel een uitzondering: grapefruit en kruisingen van grapefruit wordt afgeraden voor, tijdens en na de chemotherapie. Bespreek met jouw arts of je na de kurenreeks weer grapefruit of de kruisingen hiervan mag eten en drinken.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat grapefruit negatieve effecten kan hebben op chemotherapie. Dat komt omdat deze vruchten stoffen bevatten die ervoor zorgen dat de chemotherapie niet goed wordt afgebroken door het lichaam. Welke stoffen dit precies zijn is nog onduidelijk. Wat wel bekend is, is dat de stoffen ongeveer vier uur na het drinken van een glas grapefruitsap beginnen te werken, en dat het effect gemiddeld 24 uur aanhoudt. Dit betekent dat het verstandig is om minstens 24 uur voor de chemotherapie geen grapefruit(sap) of meer te eten of te drinken. Aangezien de chemotherapie nog een tijd doorwerkt nadat het is toegediend, is het verstandig om ook na de chemotherapie geen grapefruit te nemen.

Pomelo, ugli, mineola, tangelo en de zure sinaasappel (ook wel Sevilla sinaasappel genoemd) zijn kruisingen van grapefruit met een andere citrusvrucht. Het advies is dan ook om deze varianten ook niet te nemen rondom chemotherapie.

Wanneer de chemotherapie of andere medicatie niet goed kan worden afgebroken door het lichaam blijft er meer van het medicijn langer in het bloed. Daardoor is de werking van het medicijn sterker, en dat kan weer zorgen voor meer en heftigere bijwerkingen van de chemotherapie.

De stofjes in de grapefruit en pomelo werken bij iedereen net even anders. De een zal er veel van merken, terwijl een ander er wellicht minder last van heeft. Dus hoewel niet iedereen in dezelfde mate risico loopt, raden we toch af deze vrucht te eten rondom de chemokuren. Sinaasappels, mandarijnen en citroenen bevatten dit stofje niet. Daarom kan je die wel veilig eten vooraf aan en tijdens chemotherapie.

Het effect van grapefruit geldt overigens niet alleen voor chemotherapie. Grapefruit en kruisingen van grapefruit reageren met veel medicijnen. Vraag als u medicijnen krijgt daarom altijd na of je grapefruit en kruisingen van grapefruit mag eten en drinken of lees goed de bijsluiter.

Laatst bijgewerkt: september 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram