Veel meer hartaanvallen door Vioxx dan gedacht

nieuws Volgens een recente studie gepubliceerd op de website van The Lancet (25 januari) kan Vioxx® ernstige hartproblemen hebben veroorzaakt bij 88.000 tot 140.000 patiënten in de Verenigde Staten. Vioxx®-gebruikers hadden 34 procent meer kans op een mogelijk fatale aandoening dan mensen die andere vergelijkbare medicatie namen. Bij dosissen boven 25 mg lag het risico nog hoger.
Het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking heeft
376 rapporten geregistreerd waarin 582 ongewenste effecten werden gemeld die verband houden met de toediening van VIOXX of VIOXXDOLOR. Zowat 3 procent van die 376 rapporten geven het overlijden van de patiënt aan, wat neerkomt op een 17-tal doden, maar andere factoren kunnen hebben bijgedragen tot het optreden van het overlijden.
De meeste ongewenste effecten die zich bij de overleden patiënten hebben voorgedaan, zijn bloedingen in de spijsverteringswegen (maag en ingewanden).
Eén rapport vermeldde een hersenbloeding en twee andere maakten gewag van ongewenste cardiovasculaire effecten (hartdecompensatie en vasculaire stoornissen). In beide laatste gevallen heeft de patiënt ook een gastro-intestinale bloeding gekregen.
Het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking waarschuwt dat het nemen van niet steroïde ontstekingsremmers een risico op gastro-intestinale bloedingen inhoudt en best enkel voorgeschreven worden als de voordelen groter zijn dan het potentiële risico.

Lees ook: Terugtrekking van Vioxx

Lees ook: Wereldwijde terugtrekking van VIOXX (rofecoxib)


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram