Rimonabant (Acomplia®) beschikbaar in België

nieuws Rimonabant (Acomplia®), een nieuw geneesmiddel voor behandeling van obesitas en van overgewicht geassocieerd aan andere risicofactoren, is sinds januari 2008 beschikbaar in België. Het wordt niet terugbetaald. Het is bedoeld voor de behandeling, in associatie met dieet en lichaamsbeweging, van obesitas (BMI groter dan of gelijk aan 30 kg/m2), of overgewicht (BMI groter dan of gelijk aan 27 kg/m2) geassocieerd aan andere risicofactoren zoals type 2-diabetes of hyperlipidemie. Volgens de beschikbare studies leidt rimonabant na één jaar tot een lichte daling van het lichaamsgewicht (ongeveer 5 %), maar dit effect verdwijnt bij stoppen van de behandeling, en een gunstig effect op de ziekte of overlijden is niet aangetoond.
In de Verenigde Staten werd de registratie van rimonabant door de Food and Drug Administration uitgesteld omwille van twijfels in verband met de veiligheid. Studies wijzen op een verhoogd risico van neurologische en psychiatrische ongewenste effecten, zoals depressie, angst, zelfmoordgedachten en convulsies.
Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMEA besloot echter dat de risico-batenverhouding van rimonabant gunstig is, maar dat rimonabant niet mag gebruikt worden bij patiënten met een depressieve stoornis of patiënten behandeld met een antidepressivum; de behandeling moet gestopt worden wanneer depressieve tekenen optreden.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram