Nieuw geneesmiddel tegen Multipel Myeloom (ziekte van Kahler)

nieuws Sinds 1 februari is in ons land een nieuw geneesmiddel verkrijgbaar voor de behandeling van Kahlerpatiënten. De ziekte van Kahler of multipel myeloom is een vorm van bloedkanker. Bortezomib behoort tot een nieuwe klasse geneesmiddelen die proteasoomremmers worden genoemd. Proteasoomremmers werken op de vernieting van eiwitten en zijn belangrijk in de controle van de celdeling. Onderzoeken hebben aangetoond dat Bortezomib de evolutie van de ziekte van Kahler kan vertragen, omkeren of stoppen bij patiënten bij wie reeds twee of meer voorafgaande behandelingen zijn uitgevoerd.

Multipel myeloom is na de ziekte van Hodgkin de bloedkanker die het meest voorkomt. Bij multipel myeloom vormt het beenmerg teveel witte bloedcellen of plasmacellen; deze cellen zorgen onder meer voor een verhoogde productie van antistoffen waardoor het bot wordt aangetast en vernietigd. Hoewel de ziekte slechts 1% van alle kankers uitmaakt, is ze toch verantwoordelijk voor 2% van alle overlijdens door kanker. In ons land lijden ongeveer 1.500 patiënten aan de ziekte.

bron: Persmededeling van Janssen-Cilag die het geneesmiddel op de markt brengt.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram