Veel chemische stoffen in kleding

123-shoppen-kledij-stof-11-15.jpg

nieuws Onze kleding bevat duizenden chemische stoffen die vaak ook door wassen niet verwijderd worden. Van sommige van deze stoffen is bekend dat ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Of de kleding daardoor ook een gezondheidsrisico inhoudt, is echter niet duidelijk.

Een onderzoek aan Stockholm University analyseerde zestig kledingstukken van Zweedse en internationale kledingmerken en trof daarin duizenden chemische stoffen aan. Een honderdtal daarvan werden ook geïdentificeerd. Veel van die stoffen bleken niet op de door producenten vrijgegeven lijsten met gebruikte chemische stoffen te staan. Het zijn mogelijk bijproducten, residues of stoffen die tijdens het transport op de kleding zijn terechtgekomen.

Deze chemische stoffen komen niet alleen voor in kleding uit kunststof zoals polyester, maar ook in natuurlijke vezels. Zelfs in kledingstukken gemaakt van biologisch katoen kwamen soms hoge concentraties van bepaalde chemische stoffen voor.
Na een wasbeurt waren sommige chemische stoffen verdwenen. Maar andere bleven ook na het wassen in hoge concentraties aanwezig in de kleding.

Blootstelling aan deze chemicaliën vergroot de kans op allergieën en andere huidaandoeningen, maar kan ook ernstigere gevolgen hebben. Zo is van sommige stoffen bekend dat ze kanker kunnen veroorzaken.

Of langdurig huidcontact effectief kan leiden tot bepaalde gezondheidsproblemen, is evenwel niet duidelijk. Maar volgens de onderzoekers verdient dit zeker de nodige aandacht en is dan ook verder onderzoek nodig om dit uit te zoeken.

http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:850089/FULLTEXT02.pdf
http://www.scientias.nl/verrassend-veel-chemische-stoffen-in-kleding/


Laatst bijgewerkt: november 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram