Eenmalige behandeling beschermt een jaar tegen breuken door osteoporose

nieuws Osteoporose is een aandoening die het skelet verzwakt en het risico op breuken verhoogt. Aan de basis ligt een leeftijdsgebonden versnelling van de botafbraak. Vooral vrouwen in de menopauze worden getroffen. Osteoporotische fracturen treden spontaan op of na een val. Het gaat meestal om pijnlijke wervelinzakkingen en heupbreuken. Ongeveer 40 procent van de vrouwen en 15 procent van de mannen worden ooit getroffen door een osteoporotische breuk.
De laatste jaren zijn efficiënte behandelingen ontwikkeld die nieuwe fracturen kunnen voorkomen. Tot die behandelingen behoren onder meer de zogenaamde bisfosfonaten, geneesmiddelen die gericht het bot opzoeken en daar de botafbraak onderdrukken. Deze bisfosfonaten moeten regelmatig worden ingenomen, maar 20 tot 40 procent van de patiënten haakt binnen het jaar af. Hierin kan nu verandering komen met een nieuw bisfosfonaat, zoledronaat. Na een intraveneuze toediening wordt de normale botombouw gedurende een heel jaar hersteld. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek (gepubliceerd in The New England Journal of Medicine) waaraan werd deelgenomen door het UZ Leuven bij 7736 vrouwen met bewezen osteoporose die gedurende 3 jaar werden gevolgd. Patiënten werden verdeeld in twee groepen: de helft onderging de nieuwe behandelingswijze onder vorm van een kort infuus eenmaal per jaar en de andere helft werd behandeld met een placebo-infuus. Voldoende inname van calcium en vitamine D werd verzekerd door supplementen in beide groepen. De resultaten waren uiterst positief. Over verloop van 3 jaar verminderde de kans op heupfracturen met 41 procent en de kans op wervelindeukingen met 70 procent. Bovendien werd de bescherming tegen breuken al na het eerste infuus gezien.


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram