Baby’s steeds meer slachtoffer brandwonden door hete vloeistoffen

123-baby-gevaar-brandw-heet-water-04-19.png

nieuws

Baby’s en peuters worden vaker dan andere leeftijdsgroepen met ernstige brandwonden opgenomen in een Nederlands brandwondencentrum. Uit onderzoek blijkt dat kinderen vanaf 7 maanden vaker brandwonden oplopen, met een piek bij kinderen tussen de 12 en 18 maanden. Op deze leeftijd ontwikkelt een kind vaardigheden als optrekken, (langs)lopen en het verkennen van de wereld in huis. Daardoor neemt het risico op brandwonden toe. In bijna 90% van de ongevallen is de oorzaak een hete vloeistof zoals hete thee, koffie of (bad)water. 

In de eerste jaren ontwikkelt een kind zich razendsnel. Van baby tot peuter en kleuter. Van de eerste hapjes tot de eerste stapjes en het ontdekken van de steeds groter wordende wereld. Deze mijlpalen brengen risico’s met zich mee. Juist op die momenten neemt het aantal brandwonden bij kinderen toe. Bijvoorbeeld wanneer een baby leert grijpen, kruipen, optrekken aan de tafel of lopen. Opeens kan een kind wél bij dat kopje hete thee op tafel. Ze komen in beweging, trekken zich op aan een tafel en weten steeds hoger te grijpen. Deze natuurlijke ontwikkeling gaat vaak sneller dan je als ouder verwacht. Als ouders beter voorbereid zijn op de ontwikkeling van hun kind én op de risico’s die daarmee samenhangen, zijn zij beter in staat risicovolle situaties te voorkomen.

Bijna de helft van de patiëntjes in de brandwondencentra heeft ernstige brandwonden opgelopen door een ongeluk met een kopje of glas hete thee of koffie. Alhoewel alle kleine kinderen risico lopen, zien we stijging bij kinderen vanaf 7 maanden en een duidelijk piek tussen de 12 en 18 maanden. Op deze leeftijd leren kinderen zich optrekken aan bijvoorbeeld de tafel, langslopen, loslopen en de wereld in huis verkennen. Het hete kopje thee dat tot dan toe buiten bereik stond, staat ineens wél voor het grijpen. 

Ook in de 6 Belgische brandwondencentra worden jaarlijks 300 kinderen opgenomen met ernstige brandwonden; meer dan 200 kinderen zijn jonger dan 5 jaar. De meeste kinderen verbranden zich aan een hete vloeistof (warm water, thee, soep, koffie, ...). 1 op 5 van deze brandwonden wordt veroorzaakt door heet badwater. 

Lees ook: Voorzichtig met hete dranken

Bronnen:
brandwondenstichting.nl/nieuws/brandwondencentra-babys-en-peuters-12-en-18-maanden-lopen-grootste-risico-op-brandwondenongeval-2/
www.brandwonden.be/index.php/kind/nl/

Laatst bijgewerkt: mei 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram