Waarvoor kan je moedermelk nog gebruiken?

dossier

Moedermelk is vloeibaar goud… en niet alleen om je kindje groot te brengen. Wist je dat moedermelk een helende werking heeft en dus van pas komt bij tal van kwaaltjes zoals kleine infecties, verwondingen of huidproblemen?

Let wel, hoewel talrijke studies de heilzame werking van moedermelk bij uitwendig gebruik voor de behandeling of preventie van bepaalde kwalen hebben aangetoond, volstaan de huidige gegevens niet om te concluderen dat moedermelk uit medisch oogpunt beter is dan traditioneel voorgeschreven behandelingen, wat betreft bepaalde huidkwalen of neus- keel- of ooraandoeningen en slijmvliesproblemen. In zulke gevallen kan je dus beter je arts raadplegen. De hieronder beschreven toepassingen van moedermelk zijn meer gebaseerd op ervaringen van vroedvrouwen, lactatiekundigen, vroedvrouwen en mama’s. Moedermelk is alleszins ongevaarlijk als eerstelijnsbehandeling, dus het kan zeker geen kwaad om de kwaaltjes ermee te behandelen.

Moedermelk als neusspoelmiddel

In plaats van of als aanvulling op een zoutoplossing of fysiologisch water, kan je het neusje van je baby of kind spoelen met een beetje moedermelk in een pipet. En als het slijmvlies droog is, kan je een paar druppels in de onderkant van het neusgat aanbrengen om het neusslijmvlies te bevochtigen.

Moedermelk bij pijnlijke tepels en tepelkloven

Als je tepel geïrriteerd en pijnlijk is en misschien zelfs al tepelkloven vertoont, kan je kompressen bevochtigen met moedermelk en ze op je tepel leggen ter genezing. Een waterdicht verband of plastic folie kan handig zijn om de kompressen op hun plaats te houden. Vervang de kompressen elke vier uur. Je kan ook na elke voeding een paar druppels op je tepel laten opdrogen.

Moedermelk als wondverzorging

Sommige vrouwen zweren bij moedermelk om littekens te verzorgen, bijvoorbeeld bij een episiotomie (scheur) of keizersnede. Het zou ook kleine wonden helpen helen, zoals puistjes, steken, schaafwonden, zonnebrand, lichte brandwonden enzovoort.

Moedermelk bij huidproblemen

Eczeem, luieruitslag, babyacne... Een aantal onderzoekers heeft de doeltreffendheid van moedermelk bij de behandeling en genezing van deze veel voorkomende en goedaardige huidaandoeningen onderzocht. Voor sommige aandoeningen, zoals eczeem of erytheem, is de superioriteit van moedermelk ten opzichte van traditioneel voorgeschreven medische behandelingen (nog) niet aangetoond... Maar ook de inferioriteit ervan niet. Het aanbrengen van moedermelk op een eczemateuze huid (van baby of volwassene) of op acne bij zuigelingen kan dus weldegelijk helpen. Merk je dat de aandoening niet betert of lijkt te verergeren, dan kan je uiteraard wel beter een arts raadplegen.

Moedermelk als navelverzorging

In sommige culturen is het gebruik van moedermelk voor de verzorging van de navel algemeen aanvaard. Verschillende studies bevestigen ook dat de navelstreng hierdoor aanzienlijk beter geneest dan met andere zorg (of door de navelstreng gewoon droog te houden), en dat de navelstreng door verzorging met moedermelk minder gaat bloeden.

Moedermelk bij een bindvliesontsteking of conjunctivitis (oogontsteking)

In sommige ontwikkelingslanden wordt colostrum - de eerste geeloranje melk - gebruikt ter voorkoming van bindvliesontsteking bij premature baby's, als alternatief voor antibiotica. Veel moeders gebruiken hun moedermelk ook om kleverige ogen schoon te maken en behandelen zelfs bindvliesontsteking met in melk gedrenkte kompressen. Wees wel waakzaam voor infecties, zodat je tijdig een arts kan raadplegen.

Moedermelk bij een oorontsteking of otitis

Net zoals bij een bindvliesontsteking wordt moedermelk regelmatig geprezen om zijn therapeutische eigenschappen in gevallen van otitis. Het kost niet veel om te proberen, maar wees dan zeker dat de oorontsteking geen perforatie van het trommelvlies heeft veroorzaakt.

Daarnaast kan je ook moedermelk gebruiken in bad, ter vervanging van zeep, of je eigen lippenbalsem maken door een kleine portie in te vriezen. Of misschien eens in de koffie (van je partner) druppelen? Op eigen risico dan wel ??

Lees ook:
Krijg je slappe borsten door borstvoeding?
Rauw reclamefilmpje rond borstvoeding gaat de wereld rond
De impact van borstvoeding op je seksleven
IN BEELD: Littekens na een keizersnede
Pas bevallen mama toont in filmpje hoe moedermelk uit haar oksel komt

Bronnen:
La Leche League
Journal of Dermatology
Pediatric Dermatology
J Educ Health Promot.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram